Sponheim: - Frp mer ekstremt under Siv Jensen

Frp er blitt særere og mer ekstremt med Siv Jensen som partileder, mener Venstre-leder Lars Sponheim. Han vil jobbe aktivt for å felle en eventuell Frp-regjering etter valget.

Lars Sponheim vil jobbe aktivt for å felle en eventuell Frp-regjering etter valget. Foto: SCANPIX

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Venstre kommer ikke til å danne regjering med Fremskrittspartiet, partiet kommer ikke til å være en del av del parlamentariske grunnlaget for en regjering der Frp er med og Venstre kommer til å jobbe aktivt for å felle en Frp-regjering «på politisk basis». Det er Venstre-leder Lars Sponheims beskjed til velgere som er blitt forvirret over hva han og partiet hans egentlig står for.

— Den eneste måten Fremskrittspartiet kan komme i regjering på er ved at Jens Stoltenberg peker på Siv Jensen etter valget. Det tror jeg ikke han gjør, sa Sponheim under partilederutspørringen på TV 2 mandag kveld.

Lover mistillit

Etter oppslag i Klassekampen de siste dagene, er det skapt usikkerhet om hvor Venstre egentlig står i forhold til Frp. Sponheim gjorde det klart at skulle Frp mot formodning komme i regjering, vil denne regjeringen bli møtt av et mistillitsforslag fra Venstre så fort den politiske grunnen er redet for det.

— Jeg har gitt Frp en sjanse til å nærme seg oss, spesielt etter at de skiftet partileder. Men det vi har sett, er at Frp har beveget seg lenger bort fra oss. De har hatt en utvikling som gjør det umulig for oss å samarbeide med dem, sa Sponheim.

Han beskriver Frp som et ekstremt og sært parti som befinner seg så langt ut i ytterkanten av politikken at det neppe kommer til å få flertall for politikken sin i Stortinget. Frp gir formidable skattelettelser, bruker titalls milliarder kroner mer enn de andre partiene uten å ta inn utgiftene ved kutt, ifølge Sponheim.

Umulig samarbeid

— Men det verste er Frps syn på enkeltgrupper og det flerkulturelle Norge. Å samarbeide i regjering er ikke som å samarbeide på andre måter. Alle partiene hefter for hele politikken. Hvis Per Sandberg uttaler seg om innvandringspolitikk, så må jeg si at det er ok. Det sier seg selv at det ikke er mulig, sa Venstre-lederen.

Skulle de rødgrønne miste flertallet i valget, har Sponheim mest tro på en mindretallsregjering utgått av Arbeiderpartiet - såfremt hans sentrum-høyre alternativ ikke blir det største mindretallsalternativet.

— En ting er klart. Venstre kan bare støtte en regjering som Venstre er med i, sa Sponheim.

Skatt og innvandring

Sponheim mener dessuten at velferdssystemet og det sosiale sikkerhetsnettet vi har i Norge må innrettes på en måte som får innvandrere ut i jobb. Han gikk så langt som å gå med på at det i innvandrergrupper som lever på sosialtrygd er mennesker som snylter på det norske samfunnet.

— Det er nok mange som ikke har skjønt den norske kontrakten, at nytelse kommer etter ytelse, sa han.

I tillegg finner han det uproblematisk å fjerne formuesskatten, selv om det skulle gi Stein Erik Hagen og hans like enorme beløp i skattelettelser.

— Det må vi tåle for å sikre norsk eierskap i norske bedrifter. Stein Erik Hagen er famlende og hjelpeløs, og bør absolutt ikke diskutere politikk på fjernsyn, men jeg synes det er fint at sånne folk får eie norske bedrifter, sa Venstre-lederen.

- Den eneste måten Fremskrittspartiet kan komme i regjering på er hvis Jens Stoltenberg peker på Siv Jensen etter valget. Det tror jeg ikke han gjør, sier Lars Sponheim. Foto: Knut S. Vindfallet

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 47 nye koronasmittede i de fire kommunene på Nord-Jæren

  2. «Klovnen er borte»

  3. Per Inge Torkelsen er død

  4. Hvordan kommer du til å huske Per Inge Torkelsen?

  5. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre

  6. Ekspert: Du får vaksine eller covid