To drept og minst 19 skadd i masseskyting i Oslo sentrum

Midt i Pride-feiringen åpnet en mann ild på utestedet Per på hjørnet og homsepuben London i Oslo natt til lørdag. Minst to mennesker ble drept og mange skadd.

Sigmund Nilsen Myre (til høyre) og kameraten Morten smelle vaiet med regnbueflagg på åstedet for skytingen i Oslo Foto: Javad Parsa / NTB
 • NTB-Snorre Schjønberg
Publisert: Publisert:

Minst 19 mennesker ble skadd og måtte få helsehjelp etter masseskytingen. Politiet opplyser at minst åtte av dem er fraktet til sykehus og at flere av dem er skutt. Det er ikke klart om det dreier seg om et terrorangrep.

Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen.

Skytingen startet i 1.15-tida da en mann kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte. Politiet bekrefter at to personer ble drept på utestedet. Politiet bekrefter til NTB også at det trolig var der skytingen startet.

Store politistyrker sperret av området der masseskytingen skjedde. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Panikk og fortvilelse

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Politiet har kontroll på to skytevåpen som ble brukt.

Klokken 1.19 ble mannen pågrepet, en pågripelse som skjedde etter at han ble jaget nedover gata. Trolig er det også blitt skutt på et gatekjøkken like ved, opplyser politiets innsatsleder.

Et regnbueflagg holdes opp utenfor åstedene der en rekke mennesker ble skutt i Oslo natt til lørdag. Skytingen skjedde blant annet ved homsepuben London.

– Vi har jobbet ganske intensivt med å avklare om det var en eller flere gjerningsmenn. Per nå er vi ganske sikre på at det var én, sier politiets innsatsleder Tore Barstad.

I timene som fulgte, var det kaotisk på C.J. Hambros utenfor Oslo tinghus. Et stort antall væpnede politibetjenter holdt kontroll, mens andre fra politiet jobbet på stedet. Ofrene ble fraktet vekk, og tilbake sto venner og nære som gråt utrøstelig i Oslo-natta.

Flere ganger lød det skrik fra folk i området.

Spontan regnbuemarkering

Etter en liten stund begynte det å komme folk med regnbueflagg i hendene. Flere av dem kom fra Pride-markeringer andre steder i Oslo.

En gruppe på over 20 mennesker ble stående og vaie med regnbueflaggene i en stille markering samtidig som gråtende mennesker som hadde vært på utestedene, omfavnet hverandre og satt i gata i sjokk.

– Vi var på Pride-markering på Salt på andre siden av byen, vi kunne likeså godt vært her, sier Morten Melle til NTB.

– Og den som skjøt her, kunne likeså godt vært på Salt, sier kameraten Sigmund Nilsen Myre.

De to har regnbueflagg sminket på kinnene og følte at de måtte komme til åstedet.

– Det er for å vise vår støtte. Vi må vise at de som gjør sånne grusomme handlinger, ikke skal få bestemme, sier Nilsen Myre.

De vil fortsatt markere pride lørdag.

– Jeg er ikke redd, jeg er lei meg, det er bare trist, vi skal heve flagget enda høyere i morgen, det er det som er poenget med Pride, at vi ikke skal legge skjul på at man kan elske den man vil. Det er én grunn til at vi feirer, ikke bare for å vise den vi er, men også fordi vi vet at det er motstand i samfunnet, sier Nilsen Myre.

Innsatsleder Tore Barstad holder pressebrifing etter masseskytingen.

Massivt politiarbeid

Politiet kunne natt til lørdag ikke si noe om motivet til gjerningsmannen, og de jobber videre på stedet utover lørdagen.

– Vi er nødt til å gjøre en drøss av tekniske undersøkelser på stedet for å finne ut hva som har skjedd, og hva disse stakkars folkene har opplevd, sier innsatsleder Tore Barstad.

Oslo-politiet har satt stab og økt bemanningen. De har forberedt seg på eventuelle nye angrep, men sier de er sikre på at det bare dreide seg om én gjerningsmann på utestedene.

Skuddskader på utesteder Per på hjørnet, der to mennesker ble drept. Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi må gjøre vurderinger om vi skal gjøre tiltak i forbindelse med pride-arrangementet lørdag, sier Barstad.

Pride-ledelsen har også satt krisestab etter masseskytingen.

Om lag 40 vitner og berørte var samlet på Thon Hotel Rosenkrantz og ble avhørt av politiet. Mange av dem var til stede på utestedene.

Publisert:

Oslo-skytingen

 1. Oslo-politiet kjente ikke til Bhatti-post på Facebook før masseskytingen

 2. PST ser etter konkrete personer etter masseskytingen – flere kan ha vært involvert

 3. Terrortrusselnivået senkes, men er fortsatt høyt – kan bli mye politi i gatene

 4. Terrorsiktede varetektsfengslet i fire uker

 5. Oslo-politiet kan ikke garantere at byen er trygg – sitter på mer informasjon

 6. Politiet: Alle pride-arrangementer i Norge bør vurdere å utsette på grunn av informasjon fra PST

 1. Oslo-skytingen
 2. Skyting
 3. Oslo
 4. Utesteder