Høyre går inn for å beholde barnetrygden

Høyre vil fortsatt ha barnetrygd til alle og ikke erstatte den med gratis barnehage og ekstra hjelp til fattige familier.

Høyres landsmøte lyttet til tidligere statsminister Kåre Willoch som ba dem beholde barnetrygden.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Partiet vil samtidig "vurdere andre målrettede tiltak for å støtte barnefamilier med svak økonomi", heter det i det nye programpunktet.

Et forslag om å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO og målrettede ytelser til de lavinntektsfamilier, ble avvist.

– Tenk dere om og gjør som man pleier og forkast dette forslaget, sa Willoch i en tale til landsmøtet.

Klar tale fra Willoch

Flertallet valgte å lytte til partiveteranen Kåre Willoch som innstendig ba dem om å forkaste et forslag om å avvikle ordningen. Å bruke pengene på gratis barnehage og SFO, som et mindretall i programkomiteen gikk inn for, er ingen god løsning, mente han.

– Hvorfor i all verden skal dette gode formål betales av andre barnefamilier som også trenger støtte? Hvorfor skal de som ikke forsørger barn, slippe å betale? spurte Willoch.

Ekspertenes råd

Stortingsrepresentant Kristin Vinje forsøkte å få landsmøtet med på å droppe trygden, som ble innført like etter krigen.

-Vi vet at barnehagen er et utrolig viktig sted å være, men det er ikke alle barn som får tilgang til barnehagen. Derfor har vi har spilt inn forslaget om å bruke barnetrygden på en annen måte, sier hun.

Hun viste til en fersk rapport fra et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som går inn for å avvikle universell barnetrygd og i stedet bruke pengene på barnehage.

– Den sier klart og tydelig at gratis barnehage og målrettet barnetrygd er en mye mer målrettet måte å hindre barnefattigdom på, sa hun da hun deltok i en duell med parlamentarisk leder Trond Helleland om saken.

Men Vinje og de andre barnetrygdmotstanderne hadde ikke partiledelsen med seg.

-Jeg skjønner at det er fristende å finansiere nye offentlige ytelser ved å gjøre endringer i en ordning man har. Men alle vet at barnetrygden er ekstremt viktig for dem med lavest inntekt. Det er ikke snakk om å fjerne den for dem. Da kan vi bli sittende igjen med en situasjon hvor det kanskje ikke er så mye å omfordele, sa Erna Solberg til NTB tidligere i uka.

Publisert: