Elden: Hussain-dommen kan bli anket

Ubaydullah Hussains dom på ni års fengsel er for streng, mener hans forsvarer, som vurderer å anke dommen som falt i Oslo tingrett tirsdag.

Publisert: Publisert:

Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et rettsmøte i fjor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

31-åringen ble blant annet dømt for ett av to tilfeller av terrorrekruttering, mens en 20 år gammel mann ble dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Sistnevnte ble pågrepet på Landvetter flyplass ved Göteborg i juni 2015.

– Det er bra at han ble frifunnet for det ene av de to forholdene som gjaldt terrorrekruttering, men han er uenig i at han har rekruttert den andre. Vi mener også retten har lagt listen for lavt for hva som er medlemskap i IS ut fra Hussains hyllester av organisasjonen. Anke vil bli vurdert, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke, la ned påstand om ti års fengsel for Hussain og tre års fengsel for den andre.

– Jeg er skuffet over rettens vurderinger rundt skyldspørsmålet, men ser samtidig at min klient er blitt bedømt mildere enn påtalemyndighetens påstand, sier 20-åringens forsvarer, advokat Javeed Hussain Shah, til NRK.

Forsvareren sier hans klient allerede har sonet det meste av tiden i varetekt og at ankespørsmålet er en vurdering de må komme tilbake til.

Tilskyndet reisen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenkte at 20-åringen var på vei til Syria som fremmedkriger da han ble pågrepet. Hussain ble senere tiltalt for å ha rekruttert mannen, som da var 18 år gammel.

Oslo tingrett kom fram til at 20-åringen var skyldig i å ha deltatt i en terrororganisasjon. Hussain dømmes for å ha tilrettelagt for ham.

Oslo tingrett finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Hussain hadde en helt avgjørende betydning for at den nå 20 år gamle mannen faktisk dro, og at målet da han ble pågrepet ved Göteborg var IS. Retten mener Hussain tilskyndet reisen.

I den 120 sider lange dommen beskriver tingretten hvordan Hussains bidrag er mye mer enn vennskapelig hjelp. Det synes for retten å ha vært svært viktig for Hussain at han lyktes med å få 20-åringen til IS, heter det i dommen.

Videre er Hussain funnet skyldig i å ha gitt økonomisk og materiell støtte til IS og dømt for flere andre forhold som trusler og oppbevaring av et elektrosjokkvåpen.

Sårbare og søkende menn

Saken mot den 31 år gamle norskpakistaneren har vært en av de viktigste sakene for Politiets sikkerhetstjeneste de siste årene. Det var i alt satt av seks uker til hovedforhandlingen.

Ubaydullah Hussain var tidligere frontfigur i gruppa Profetens Ummah. Hussain var i sikkerhetstjenestens søkelys i fire år, før han ble tatt. Sommeren 2015 ble to norske fremmedkrigere dømt til fengsel.

Noen måneder senere ble en annen jihadist dømt til åtte års fengsel. I fjor høst fikk to nye IS-krigere lange fengselsstraffer.

Påtalemyndigheten ba om ti års fengsel for Ubaydullah Hussain og tre år for den etnisk norske konvertitten som ville reise til Syria. Sistnevnte ble dømt til to år og ti måneders fengsel.

I sin prosedyre i retten mente aktor, statsadvokat Fredrik G. Ranke, at Ubaydullah Hussain har utnyttet sårbare og søkende unge menn og sendt flere av dem i døden i Syria, mens han selv valgte å bli i Norge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

  3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

  4. Stavanger og Sandnes var blant de hardest rammede byene da koronaviruset spredte seg i Norge. Så snudde det brått

  5. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

  6. Fritidsbåt totalskadet i brann