Samtlige Boreal-båter til kai på grunn av sikkerhetsbrudd

Alvorlige sikkerhetsbrudd hos rederiet Boreal gjør at alle selskapets ferjer og hurtigbåter ligger til kai. Folk langs hele kysten er rammet.

MF «Vollsøy» legger til på Kvitsøy. (Arkivfoto)
Publisert: Publisert:
Hurtigbåten Kalvøy fra Boreal ligger til kai i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Ingen avganger for hurtigbåtene fra Boreal, som ligger til kai i Ålesund og mange andre byer langs kysten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Sjøfartsdirektoratet har gitt rederiet Boreal seilingsnekt etter sikkerhetsavvik. Nå ligger alle ferjene og hurtigbåtene til kai på ubestemt tid. Nordland fylkeskommune har satt krisestab.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det avdekket flere alvorlige sikkerhetsbrudd.

– Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Ved flere hendelser unnlot selskapet blant annet å begjære skade- eller havaritilsyn slik at direktoratet kunne vurdere om det var sikkert å seile.

Krisestab i Nordland

Sjøfartsdirektoratet understreker at situasjonen er alvorlig, men at de håper på en snarlig løsning.

– Vi ønsker jo ikke å holde tilbake fartøy lengre enn vi må, men vi har et ansvar med tanke på sikkerhet, sier Aarhus.

I Nordland er 14 ruter innstilt som følge av seilingsnekten. Fylkeskommunen satte onsdag krisestab som følge av situasjonen.

– Svært mange reisende er naturlig nok berørt, og det er ikke gitt at man kommer seg ut til øyene i dag, sier fylkesdirektør Odd Inge Bardal for transport og infrastruktur i en pressemelding.

– Dette er faktisk krise

Onsdag ettermiddag sto det folk på kaia i Harstad som ikke kom seg ut til sine respektive øyer, skriver Harstad Tidende. På øyene ventet passasjerer som skulle andre veien.

– Hvis situasjonen drar ut i tid, snakker vi om en aldri så liten krise for oss ute i havgapet. Husk at vi har ingen andre muligheter til å komme oss fram og tilbake. Ingen ferger. Ingen bilvei, sier passasjer Einar Veimoen, som bor på Krøttøya, til avisen.

Han står nå fast i Harstad, mens kona befinner seg ute på Krøttøya.

– Hvis dette skal dra ut i tid, ser jeg mørkt på situasjonen, for vi har ikke tilgang til butikker eller andre hverdagsfasiliteter, sier han.

Lagt fram handlingsplan

Boreal har ferjer og hurtigbåter både i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, Rogaland og Vestland. Til sammen 41 fartøy er berørt av seilingsnekten, opplyser selskapet til NTB.

Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes sier at de har lagt fram en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og at selskapet nå avventer tilbakemelding på denne.

– Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver Fadnes i en SMS til NTB.

Setter inn hurtigbåter til og fra Kvitsøy

I Rogaland er det Boreal som drifter ferjesambandene Mekjarvik - Kvitsøy og Lauvvik - Oanes. Sistnevnte samband er imidlertid innstilt inntil videre.

Fergepassasjer: – Det er dramatisk

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) sier til Aftenbladet at Kolumbus setter inn hurtigbåt til alle avgangene i Mekjarvik - Kvitsøy-sambandet onsdag kveld.

– Fra torsdag morgen vil Kolumbus sette inn ekstraferje som tar alle avgangene. Det betyr at de som kommer med bil onsdag kveld, må sette denne igjen på kaien, og at de kan hente den igjen torsdag.

Første hurtigbåt vil være på plass i Mekjarvik til 20-avgangen onsdag.

Det er lite folk å se, men noen kjøretøy har parkert på Mekjarvik kai i Randaberg onsdag kveld.
Alle Boreal-ferger stanset: – Avdekket alvorlig avvik
Publisert: