Regjeringen må droppe kutt til romfart

Midt i den fastlåste budsjettstriden på Stortinget sørger Venstre og KrF for at regjeringen får beskjed om å reversere sitt forslag til kutt i den norske romsatsingen.

Næringskomiteen på Stortinget, som ledes av Geir Pollestad (Sp), gir regjeringen beskjed om å opprettholde den norske satsingen på romfart på dagens nivå.
 • Tor Pedersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Venstre og KrF ber regjeringen videreføre bevilgningene på dagens nivå. Det kommer fram i en innstilling torsdag fra næringskomiteen på et forslag fra Ap og SV på Stortinget om norsk romstrategi.

– Det er på tvers av det regjeringen har foreslått i statsbudsjettet, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Der legger nemlig regjeringen opp til et kutt på 75 prosent i satsingen på de frivillige programmene i Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). Nasjonale følgemidler reduseres med 40 prosent.

 1. desember skal ministrene med ansvar for romfart i EU- og EØS-området møtes for å melde inn sine bidrag for 2018 og årene etter.

– Avklaring må gjøres

Før møtet får altså næringsminister Monica Mæland (H) klar beskjed fra Stortinget om å melde tilbake til ESA at hun skrinlegger sitt forslag til kutt fra norsk side.

– Det var forventet at dette skulle avklares i finansinnstillingen, men budsjettet lar vente på seg, konstaterer Pollestad.

Torsdag ble det klart at de fire borgerlige partiene heller ikke rekker å komme med en felles tilleggsinnstilling om neste års budsjett før finansdebatten 5. desember.

Pollestad er glad for at «Venstre og KrF tar ansvar» siden en budsjettavtale lar vente på seg, og han forventer at Mæland følger opp beskjeden fra Stortinget.

– De kan ikke reise på dette møtet 1. desember og varsle 75 prosent kutt, hvis de har respekt for Stortinget. Det går jeg ut fra at en mindretallsregjering har, særlig i dagens situasjon.

– Uvanlig

SVs Torgeir Knag Fylkesnes håper regjeringen nå skjønner at Stortinget vil satse på romindustrien. Også Ap er glad for gjennomslaget:

– Dette er viktig for å sikre norsk romindustris fremtid. Regjeringens forslag ville slått beina under den, sier Odd Omland til NTB.

– Dette er uvanlig, men det er viktig å sende et tydelig signal til næringsministeren før 1. desember om at Stortinget vil fortsette å satse på romfart, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

Næringsdepartementet har bare en knapp kommentar.

– Vi avventer nå budsjettbehandlingen. Det er ikke mulig å melde inn nye forpliktelser etter fristen, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) til NTB.

Milliardindustri

Romindustrien sysselsetter i dag mer enn 1.200 ansatte, men regjeringens forslag har skapt frykt for at rundt 300 arbeidsplasser kan forsvinne.

– Flertallet på Stortinget har reddet norsk romvirksomhet. Dette er en gledens dag, sier daglig leder Eline Oftedal i Norsk industriforum for romvirksomhet.

NHO, Tekna og flere universiteter og bedrifter ga i en høring på Stortinget nylig uttrykk for uro over forslaget.

Norsk romindustri omsetter for mer enn 7 milliarder kroner årlig. Et kutt vil ramme både etablert og utviklende romindustri og nye aktører, frykter kritikerne, og nevner bedrifter som Kongsberggruppen og Nammo.

Det er i de frivillige programmene Norge henter tilbake sine investeringer i ESA. Disse programmene er næringsrettede, i motsetning til ESAs obligatoriske program, der romforskningen er det sentrale elementet.

Publisert:
 1. Geir Pollestad
 2. ESA
 3. Romfart

Mest lest akkurat nå

 1. Viking serverte ellevill fest – opp på bronseplass

 2. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hille­våg

 3. Christoffer Karlsen: – En veldig viktig og deilig seier mot topp­laget

 4. – Sto frem da LSK meldte seg inn i kampen

 5. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig