Grande: Frp satte statsministeren sjakk matt

Budsjettforliket kom i havn, og regjeringen blir sittende. Men høsten har ikke vært god for det borgerlige samarbeidet, erkjenner Venstre-leder Trine Skei Grande.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Frp har hovedansvaret for ultimatumet om bilpakken som kunne ha endt med statsminister Erna Solbergs avgang.
  • Mats Rønning
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Budsjettforhandlingene har ikke styrket samarbeidet, nei. De siste ukene har ikke akkurat gitt forholdet vårt til regjeringen et løft, sier Grande til NTB.

Enigheten kom på plass i grevens tid. Først ti minutter før invitasjonen til lørdagens pressekonferanse skulle sendes ut, ga Venstres stortingsgruppe sitt ja til avtalen.

– Jeg tror ingen vil ha tilbake den lørdagen, sier Grande.

Stolte på Hareide

Grande gjentar kritikken mot regjeringens ultimatum om bilpakken, men legger det meste av skylden på Frp.

– Statsministerens samarbeidsparti i regjering satte henne sjakk matt. Jeg oppfattet aldri Erna Solberg som drivkraften i å sette ultimatum, sier hun.

En garanti ble aldri utstedt, men Venstre-lederen sier hun stolte på at KrF ville holde sammen med Venstre og ikke bryte alliansen mellom de to støttepartiene.

– Jeg har følt meg veldig trygg på Knut Arild gjennom hele denne prosessen. Forholdet mellom Venstre og KrF har kommet styrket ut av disse rundene, sier hun.

Om forholdet til Frp trass i et budsjettforlik ikke er det beste om dagen, er det ingen problemer på det personlige plan mellom henne og venninnen Siv Jensen.

– Nei, dette handler utelukkende om politikk. Men det hjelper at vi fire partilederne har god kjemi og respekt for hverandre, sier hun.

– Dype sår

Avisenes kommentatorer stiller spørsmål ved hva den kaotiske budsjettprosessen har gjort med samarbeidet på borgerlig side. Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen mener lørdagens forlik har plastret noen sår, men framholder at samarbeidet også er påført kroniske lidelser.

VGs Hanne Skartveit mener budsjettstriden viser hvor skjørt samholdet er, mens Vårt Lands Berit Aalborg fastslår at bilpakke-ultimatumet var en tabbe fra statsministerens side.

– Det bør være et stort tankekors for Solberg at kombinasjonen av ultimatumet og den langtekkelige prosessen har fjernet sentrumspartienes entusiasme for videre samarbeid med Høyre. Når alt kommer til alt er begge spørsmålene sterkt knyttet til Erna Solbergs lederskap, skriver Aalborg.

– Partene var 330 millioner i mer miljøvennlige engangsavgifter unna kabinettsspørsmål – mindre enn to døgn før avstemming i Stortinget. Det må kalles redning på målstreken, framholder Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell.

Advarsel

KrF-leder Knut Arild Hareide gjentok i helgen at ultimatumet var vanskelig å svelge. Samtidig la han an en forsonende tone på pressekonferansen der budsjettforliket ble presentert.

– Vi ønsker jo å tilgi. Det å gjøre feil en gang, må være lov. Men det er ikke den samme forståelse dersom det skjer igjen, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) vedgikk at forhandlingene hadde vært krevende, men fastslo at det borgerlige samarbeidet har livets rett.

– Forhandlingene viser hvor store ambisjoner som har ligget hos alle disse fire partene, sa hun.

En ny budsjettpakke på 6,3 milliarder kroner løste krisen som under finansdebatten mandag kunne ha gitt Norge en ny regjering. Klima- og miljøtiltak som skal bidra til utslippsreduksjoner på 600.000 tonn ble avgjørende.

Publisert: