Norgesgruppen økte inntektene med 6,8 prosent i fjor

Norgesgruppen, landets største dagligvaregruppering, økte inntektene med 5,5 milliarder kroner i fjor. Omsetningen i fjor økte med 3,1 prosent.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen er fornøyd med at gruppen vokser tre ganger mer enn markedet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kiwi-kjeden har nå over 20 prosent av dagligvaremarkedet i Norge. Eieren Norgesgruppen økte inntektene med 5,5 milliarder kroner i fjor og har nå 43 prosent av dagligvaremarkedet i Norge når kjedene Meny, Spar og Joker regnes med i tillegg til Kiwi. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ifølge årsmeldingen til selskapet har Norgesgruppens butikker nå hele 43 prosent av dagligvaremarkedet i Norge.

«Tall fra analysebyrået Nielsen viser at Norgesgruppen øker omsetningen i 2017 med 3,1 prosent, tre ganger mer enn markedsveksten på 1,1 prosent. Vår organiske vekst var på 1,5 prosent, mens sammenlignbare butikker i markedet for øvrig hadde negativ vekst. I 2017 var det tilnærmet nullvekst i matvareprisene», heter det blant annet i årsrapporten.

Norgesgruppen vokser tre ganger mer enn markedet, og antall kunder økte med 12.000 per dag i 2017.

– Vår ambisjon er å være kundenes førstevalg, og å drive lønnsom butikk på en bærekraftig måte. Resultatene, både finansielt og innen helse, miljø og mangfold, viser at vi klarer nettopp det – å skape bærekraftig vekst, sier konsernsjef Runar Hollevik i en pressemelding.

Nedgang i driftsresultat

Resultatet før skatt falt med 386 millioner kroner fra 3,2 milliarder kroner i 2016 til 2,8 milliarder kroner i 2017. Driftsresultatet falt fra 3,3 milliarder kroner til 3,1 milliarder kroner, mens driftsinntektene gikk opp fra 80,2 milliarder kroner til 85,6 milliarder kroner.

Inne i disse tallene ligger det blant annet en restrukturering av det danske dagligvareselskapet Dagrofa, hvor Norgesgruppen har en eierandel på 48,9 prosent.

«Omsetningsveksten i dagligvarebutikker var historisk lav i 2017, på 1,1 prosent mot 3,1 i 2016. Sterke dagligvareaktører bidrar til å presse prisene i markedet, og grensehandel, mat i farta, spise ute, faghandel og netthandel bidrar til økte konkurranse», skriver Norgesgruppen i årsmeldingen.

Til sammenligning falt omsetningen til en av hovedkonkurrentene, Rema, med 1,4 milliarder kroner i fjor.

Stor vekst i Kiwi

Norgesgruppen eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, og særlig Kiwi har opplevd en stor vekst i 2017 med en vekst på 0,9 prosent.

Kiwi har nå en markedsandel på 20,8 prosent, selve regnskapstallene for de enkelte butikkjedene blir ikke lagt fram før hele årsregnskapet offentliggjøres 17. april.

«Norgesgruppen har redusert sitt matsvinn med 19 prosent siden 2015, og er på god vei mot mål om halvering innen 2025. Målet om å ha 500 løpende lærlingkontrakter innen 2020 er innen rekkevidde med 376 lærlinger i 2017. Ett av målene innen sunnhet er å redusere kundenes sukkerinntak. I 2017 var nedgangen i sukker på totalt 4,3 prosent i Norgesgruppens butikker,» heter det i pressemeldingen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

  2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

  3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

  4. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

  5. Blir stengt helt fram til jul

  6. Tre statsråder informerer om skolestart

  1. Dagligvarebransjen
  2. Økonomi
  3. Norgesgruppen