Mattilsynet godtar bruk av «kalkunbacon»

Store norske leksikon fastslår at bacon stammer fra grisen, men Nortura har fått medhold i at bacon også kan lages av kalkunkjøtt så lenge det opplyses om det.

Publisert: Publisert:

Bacon lages tradisjonelt av sideflesket fra grisen, men nå har Nortura fått lov til å selge sitt «kalkunbacon» til forbrukere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Peter Tálos
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nortura klaget på Mattilsynets bestemmelse, som i november i fjor påla dem å endre merkingen på pakningene med Prior kalkunbacon. Nå har tilsynet snudd i saken, melder samvirket tirsdag.

«Mattilsynet mener at produktet «kalkunbacon» fra Nortura, ut fra betegnelsen og øvrig merking, ikke kan sies å kunne forveksles med vanlig bacon, selv om ordet «bacon» inngår i betegnelsen. Forbrukeren får tydelig informasjon om dyreslag som produktet er laget av, da ordet kalkun er angitt foran ordet bacon.», gjengir Nortura fra Mattilsynets beslutning.

I Store norske leksikon omtales bacon som lettrøkt og lettsaltet sideflesk av gris. Det inneholder om lag 30 prosent fett. For Nortura har målet vært å lage et magrere alternativ for dem som ønsker det og mener derfor det var viktig å kunne bruke ordet «bacon» og samtidig fortelle hvilket dyr kjøttet stammer fra. Kalkunbaconet inneholder 70 prosent mindre fett enn vanlig bacon fra gris.

– Det høres kanskje lett ut å bare fjerne en viss mengde fett, men for å lykkes er vi nødt til å utvikle produkter som smaker godt til tross for redusert fettinnhold. Derfor har vi brukt lang tid på å utvikle et kalkunbacon som både lukter, smaker og ser ut som bacon av svin, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura.

Publisert:

Les også

 1. Tommel opp til bacon-is og blekksprut fra barnejuryen

 2. Ingen dyr skaper sterkere følelser hos mennesker enn grisen

 3. Hvorfor er svineribbe synd for så mange?

Mest lest akkurat nå

 1. Stoppet i 129 km/t i 70-sonen

 2. Viking-spilleren tok selvkritikk. Så berømmet han én spiller

 3. Denne stranda alene kan i år få mer besøk enn Preikestolen

 4. Trump sprer pedofilianklage mot Biden

 5. Tor Mikkel Wara vitner i saken der samboeren er tiltalt: Visste ikke at hun hadde sonet dom

 6. Vet i november om koronavaksinen fungerer

 1. Nortura
 2. Mattilsynet
 3. Gris