Ny valglov endrer Stortinget

Dagens inndeling i fylkesvis valgkretser ble vedtatt ved et kompromiss i Stortinget i 1952. Mandatene ble fordelt etter en modell der områder med få innbyggere blir overrepresentert. Dette var for å ivareta distriktspolitiske hensyn.

  • Aftenbladet.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

FLATEMÅL: Fordelingen kan uttrykkes matematisk ved at fylkene får ett poeng per innbygger og 1,8 poeng per kvadratkilometer. Deretter blir mandatene fordelt mellom fylkene ut fra disse poengsummene.

GRUNNLOV: Mandatene ble grunnlovfestet. Men på grunn av befolkningsutviklingen i ulike fylker, er enkelte fylker blitt underrepresentert. Dette er av og til blitt justert underveis, slik at særlig Oslo og Akershus har fått flere på tinget.

GJENNOMGANG: Valglovutvalget har foreslått at i stedet for å grunnlovfeste antall mandater, så grunnlovfester man selve metoden for fordeling av mandater. Ny mandatfordeling skal gjøres hvert åttende år.

FLERE LØSNINGER: Flertallet i valglovutvalget, der alle partiene på Stortinget var representert, gikk inn for å beholde en arealfaktor på 1,8. UENIGHET: Aps stortingsgruppe har gått inn for arealfaktor på 1,8. Det ønsker også KrF, Venstre, SV og Senterpartiet. Høyre og Fremskrittspartiet vil ikke ha arealfaktor overhodet.

STADIG FLERE: Den nye valgloven legger opp til å øke antall representanter med fire, fra 165 til 169, inkludert et utjevningsmandat per fylke.

OPP OG NED: Dersom valglovutvalgets forslag blir virkeliggjort, vil Rogaland øke fra 10 faste til 13 faste. Akershus, Buskerud og Oslo vinner også på endringen. Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Nordland mister fra ett til to mandater hver.

Les også

  1. Rogaland mangler fire på Stortinget

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

  2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

  3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

  4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

  5. Tripic om «vannpolo-kaoset»: – Kampen burde aldri vært spilt

  6. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»