PST bekymret for russisk spionasje

Russisk etterretning utgjør en økt trussel mot Norge, advarer PST. Militære installasjoner, kritisk infrastruktur og norske politikere er utsatte mål.

Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.
 • NTB
Publisert: Publisert:
Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og PST-sjef Benedicte Bjørnland (t.h.) under PSTs presentasjonen av trusselvurdering for 2017 Foto: Berit Roald / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Utenlandsk etterretning, og da særlig fra Russland, ble løftet opp som punkt nummer én da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) onsdag la fram sin ugraderte del av trusselvurdering for 2017.

- Etterretningstrykket fra fremmed stater, og spesielt fra den russiske siden, har vært høyt og stabilt over år. Grunnen til at vi løfter det særskilt fram nå, er en skjerpet sikkerhetspolitiske situasjonen. Det betyr at etterretningsvirksomheten fra spesielt Russland har potensial i seg til å være mer farlig nå enn tidligere, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

Et mer urolig Europa med sterkere fronter mellom Russland og Vesten, og et Russland som har vist vilje til å bruke militærmakt i Europas nærområder, er bakteppet for PSTs vurderinger. 

 PST mener særlig forsvars- og beredskapssektoren, politiske beslutningstakere og kritisk infrastruktur er utsatte mål for russisk spionasje. 

Sikkerhetstjenesten frykter at russiske spioner skal skaffe seg informasjon om kritisk infrastruktur innenfor kraftsektoren og elektroniske kommunikasjonstjenester, for slik å kunne legge til rette for manipulasjon og sabotasje dersom det skulle oppstå en enda mer tilspisset sikkerhetspolitisk situasjon. 

Verver på sosiale medier

PST advarer politikere og personer som er tett på beslutningstakere, om at de kan være utsatt for forsøk på verving og påvirkning fra utenlandske agenter. Dette gjelder særlig personer som jobber med politikkutvikling knyttet til forsvar og sikkerhet, nordområdene, Svalbard og naturressursfovaltning.

Sikkerhetstjenesten sier utenlandske agenter nå gjerne innleder vervingsprosesser ved å knytte kontakter gjennom sosiale medier, der opplysninger om kompetanse og arbeid ofte deles. Agentene bruker sosiale medier til å identifisere og kartlegge potensielle mål for en rekrutteringsoperasjon, og typisk under dekke av å jobbe som diplomat eller noe annet enn etterretning. 

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier han ser svært alvorlig på den russiske etterretningstrusselen. 

Han vil ikke gå inn på hvordan regjeringen vil møte trusselen, men sier det viktigste arbeidet handler om forebygging. 

-. Politikere, partier, bedrifter og borgere generelt må være oppmerksom på at dette er problemstilling. Det er det viktigste formålet med en slik åpen trusselvurdering, sier Amundsen til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) sier vissheten om utenlandsk spionasje alltid ligger i bakhodet for regjeringen.

- Vi må tenke igjennom hva vi snakker om på telefonen og hvor vi snakker om ting. Vi tar de sikkerhetsforanstaltningene vi må, sier Solberg til NTB. 

Islamister fortsatt farligst

Ifølge trusselvurderingen utgjør ekstreme islamister fortsatt den største terrortrusselen mot Norge, selv om antall nye personer som radikaliseres i dag fortsatt er lavt og svært få personer er ventet å reise til Syria for å slutte seg til Den islamske staten (IS). I dag er det rundt 40 fremmedkrigere med tilknytning til Norge igjen i Syria, opplyser PST.

Til tross for flere høyreekstreme terroraksjoner i utlandet det siste året vurderer PST faren for et høyreekstremt angrep i Norge som lite sannsynlig i løpet av 2017, og begrunner det med at norske høyreekstreme fortsatt i stor grad er svært løst organisert og uten klare lederskikkelser. 

Les også

 1. Lars Gule: - Slutt å snakke om gale muslimer

 2. Italia frykter at de er neste terrormål

Publisert:
 1. PST
 2. Norge
 3. Terrorberedskap

Mest lest akkurat nå

 1. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 2. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 3. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 4. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 5. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 6. Hun kan bli Stavangers neste ordfører: – Blir særlig viktig å prioritere de midlene vi har til rådig­het