Vil teste ut ny DNA-teknologi i Birgitte-saken

Politiet bekrefter at de vil be om biologisk testing i den nye etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs.

Birgitte Tengs ble drept i mai 1995.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er den samme moderne DNA-teknologien som førte til gjennombruddet i Kristin-drapet, politiet nå ønsker å bruke i den nye etterforskningen av Birgitte-saken.

– Vi ønsker å oppklare saken, men vi er også klar over at det allerede har vært gjennomført en grundig etterforskning av saken. I tillegg knyttes det en rekke utfordringer til en hendelse som skjedde for nesten 22 år siden, forteller politiadvokat Lars Ole Berge i Sør-Vest politidistrikt til Aftenbladet.

 • Dette er Birgitte-saken

Like etter nyttår startet Sør-Vest politidistrikt med ny etterforskning av drapet på Birgitte Tengs. Etter at Cold Case-gruppa til Kripos anbefalte en gjenopptakelse av Birgitte-saken, besluttet politimester Hans Vik følgende på en pressekonferanse i desember i fjor.

– Vi ønsker å forfølge de sporene som er mulige å forfølge. For å nevne et helt konkret eksempel, så kommer vi til å be om ny biologisk testing. Dette arbeidet har vi akkurat startet, men på nåværende tidspunkt ønsker jeg ikke å gå grundigere inn på dette, sier Berge.

Birgitte Tengs.

Høyt prioritert

Nå har Sør-Vest politidistrikt satt ned en etterforskningsgruppe med kjernekompetanse. Gruppen består av personell fra Sør-Vest politidistrikt og Cold Case-gruppen til Kripos. Fra Kripos bidrar etterforskningsledere, analyse personell og ordinert personell til etterforskningen.

LES OGSÅ: Birgitte-saken blir film

– Saken har høy prioritet for politiet. I startfasen er det viktig å sette oss grundig inn i saken. Vi vil systematisere og analysere etterforskningsmaterialet. Når den jobben er gjort vil vi stake ut en ny retning for etterforskningen, forteller Berge.

Han forteller at etterforskningen vil være åpen så lenge det finnes et oppklaringspotensial og politiet har konkrete etterforskningsoppgaver å arbeide med.

«Tilståelsen er plukket i fillebiter. Vi er uendelig lettet»

På spørsmål om fetteren til Birgitte Tengs vil være inkludert i etterforskningen, viser politiadvokat Berge til hva som ble sagt på pressekonferansen før jul.

– Avhørene og opplysningene som har kommet frem i avhørene skal ikke legge føringer for etterforskningen. Dette tar vi til etterretning, og utover det ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å kommentere mer rundt dette, sier politiadvokaten.

Publisert:
 1. Birgitte-saken
 2. Kripos
 3. Drap
 4. Vest politidistrikt
 5. Hans Vik

Mest lest akkurat nå

 1. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 2. Trond Giske innlagt på sykehus

 3. Dette huset får 100.000 kroner til nytt tak

 4. Legevikar skal ha vaksinert folk på parkerings­plass og tatt med seg brukte vaksine­glass hjem

 5. Mette må beskytte seg mot vind, og dusjing er som piske­slag: – Smerter styrer livet mitt

 6. Ola og Kari nordmann bader i gjeld. Bankene pøser på med kreditt. Når ramler dette kort­huset sammen?