Trond Giske: – Vi er ved veis ende

Ingvild Kjerkol er valgt til ny leder i Trøndelag Ap.

Mens Trond Giske talte på storskjerm fra Steinkjer, reiste AUFs representanter i Trondheim seg opp og forlot salen. Årsmøtet holdes på to separate steder av smittevernhensyn.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Under debatten før valget på årsmøtet i Trøndelag Ap tok Trond Giske ordet.

– Vi er ved veis ende nå, sa han, og brukte sitt innlegg under valgdebatten ved årsmøtet i Trøndelag Ap som et slags avskjedsinnlegg.

– Jeg gledet meg til å sette planene vi hadde lagt, ut i livet. Men jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse. Nå håper jeg dere vil bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti, sa Giske.

Flere av AUFs delegater AUF valgte å forlate salen da Giske gikk på talerstolen. Giske valgte å tale i Steinkjer, der det gamle Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet seg, framfor i Trondheim, der hans eget lag holdt til.

– I 37 år har jeg hver dag tenkt på oppgavene mine i AUF eller Arbeiderpartiet. Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten det, sa den tidligere Ap-nestlederen.

Samtidig la Giske til at han skal klare seg godt. Han fikk stående applaus da han forlot talerstolen.

Giske ble fredag vraket som kandidat til vervet som fylkesleder i Trøndelag Ap. Han varslet samtidig at han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Benkeforslag om Kjerkol

Ingvild Kjerkol ble fremmet som motkandidat til Marit Bjerkås i valget på ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Det er dermed duket for kampvotering på lørdagens fylkesårsmøte.

Marit Bjerkås (35) fra Rennebu ble fredag innstilt som ny fylkesordfører av en enstemmig valgkomité.

Men prosessen fram mot innstillingen har vært svært omstridt, og fra talerstolen tok stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol et kraftig oppgjør med valgkomiteens leder Arild Grande.

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa Kjerkol.

Kort tid etter gikk Arild Kvernmo Pedersen fra Verdal på talerstolen og fremmet en benkeforslag om Kjerkol som leder i stedet for Bjerkås.

Etter en skriftlig avstemning ble Kjerkol valgt med stort flertall.

Fredag varslet Trond Giske at han trekker seg fra topp-politikken. Lørdag tok han ordet på talerstolen under årsmøtet i Trøndelag Ap.

Grande sa nei

I den opprinnelige innstillingen, som ble lagt fram av en enstemmig valgkomité mandag, var det omstridte Trond Giske som var foreslått som ny fylkesleder.

Det utløste en flom av protester, og flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i partiet. Det endte med at Trøndelag AUF torsdag trakk sin støtte til Giske. Dermed falt innstillingen, og Giske ble vraket som kandidat.

Etter det NTB kjenner til, skal Kjerkol dagen etter selv ha tatt kontakt med valgkomiteens leder for å lansere seg som kandidat. Forslaget skal ha fått støtte fra flere i komiteen.

Men Grande satte foten ned. Han nektet å godta en innstilling med Kjerkol på topp.

Ingvild Kjerkol ble lansert som lederkandidat i benkeforslag på årsmøtet.

Trussel som varsel

Da valgkomiteen la fram sin nye innstilling fredag kveld, var det i stedet Marit Bjerkås fra Rennebu som var foreslått.

Kort tid etter kunne flere medier melde at valgkomiteens leder Arild Grande hadde fortalt valgkomiteens medlemmer at han hadde mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom valgkomiteen innstilte henne som ny leder.

Grande ringte selv til Kjerkol etter møtet for å redegjøre for dette.

– Det var en veldig overraskende opplevelse, fortalte Kjerkol i sitt innlegg til årsmøtet.

– Vi har klare rutiner, både for hvordan valgprosessen skal foregå, og hvordan et varsel skal behandles. Og hvis det rettes et varsel mot meg, skal det behandles ordentlig. Det er ikke blitt gjort i denne valgprosessen, sa hun.

En rekke andre delegater ga uttrykk for støtte til Kjerkol og rettet sterk kritikk mot Grandes håndtering av saken, som av flere ble omtalt som et «bakholdsangrep».

Arild Grande har ledet valgkomiteen.

Beklager medielekkasje

Selv har Grande beklaget at «ting som ble sagt i dyp fortrolighet», har lekket ut til pressen.

– Den første personen jeg ringte etter møtet i valgkomiteen, var Ingvild Kjerkol. For å fortelle om både meldingen som jeg hadde mottatt, og hva jeg hadde gjort i valgkomiteen. Dette prøver vi å håndtere på en skikkelig måte, sa Grande til pressen som fulgte årsmøtet.

Ifølge ham er det viktig å opptre med varsomhet overfor partifeller som sitter på vanskelige historier.

– Derfor er det veldig uheldig at disse tingene bevisst blir plantet i mediene, advarte han.

Valgkomitélederen: – Vi kan ikke fortsette som før

Valgkomiteen la like før klokken 16 frem sin innstilling, og årsmøtet fortsetter med debatt før valget.

Valgkomiteens leder Arild Grande mener Trøndelag Ap må få helt nye folk inn i ledelsen for å rydde opp i partikulturen.

– Vi står i en krevende situasjon, sa Grande da han holdt sin innledning.

Ifølge ham er det helt nødvendig å rydde opp i partikulturen for å ta vare på dem som nå har fortalt sine historier, og for at det skal være trygt å varsle i Trøndelag Arbeiderparti.

– Dersom vi mener alvor med at vi ønsker å forbedre partikulturen vår, ta et oppgjør med det som har vært, da må vi spørre oss: Hvem tror vi kan gjøre den jobben? Vi har hatt fine taler før om at vi ønsker å forbedre partikulturen. Og så har alt fortsatt som det var, advarte Grande.

De som har hatt stor makt i mange år, er ikke de rette til å gjøre det, fastholdt han.

– Jeg tror vi trenger noe helt nytt. Folk som ikke har vært del av konflikter. Som ikke har heftelser ved seg. Og som ikke er redd for å miste den makta de i dag sitter på. Vi kan ikke fortsette som før.

– Noe er riv ruskende galt

Det har vært flere sterke innlegg om festkultur, metoo og ukultur under årsmøtet. Nestleder Audun Lønmo Knudsrød i Trondheim Ap kom med ros til varslerne og med kritikk av partikulturen.

– Dere er mine politiske forbilder, sa han om de unge kvinnene som de siste dagene har fortalt sine historier.

– Når jenter og unge kvinner i AUF må ha egne møter for å advare hverandre om hvilke menn de må passe seg for på årsmøtene våre, da er det noe riv ruskende galt. Når de møtene fortsatt er nødvendige, da sier det noe om at kulturen ikke er tatt tak i. Det har ikke skjedd noen ting, sa han i et engasjert innlegg fra talerstolen.

Han la til at han tror folk har fryktet å si ifra om kritikkverdige forhold i partiet.

– Alle har turt å si «maktkamp og mediepress». Ingen har turt å si «vi har et problem», sa han.

Har skammet seg over eget parti

Bystyrerepresentant Sofie Rosten Løvdahl fra Trondheim ga uttrykk for at det tok tid før metoo kom til Trøndelag. Men hun sa at hun etter valgkomiteens siste innstilling på fredag, ikke lenger trenger å skamme seg over sitt eget parti.

– Seksuell trakassering er ikke noe som skjer i en fjern Oslo-boble. Det foregår her, og det har foregått lenge, sa hun.

En annen sa at ukulturen «har fått herje altfor lenge», og at den har tatt «kvelertak på engasjementet» til mange.

Publisert:
  1. Trond Giske
  2. Trøndelag
  3. Arbeiderpartiet (Ap)

Mest lest akkurat nå

  1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

  2. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

  3. Ny utrolig rekord for Haaland

  4. Sandnes-elever har suksess med visittkort

  5. Tung avskjed for Bryne-trenerne mot tabelljumboen

  6. - Det lover veldig godt inn mot ny sesong