Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig

Fem norske barn mellom ett og sju år er i flyktningleiren al-Hol i Syria uten sine foreldre. De beskriver krigshandlingene i landet som skumle.

Barna befant seg i flyktningleiren i al-Hol i april. De er etter det Aftenposten erfarer fremdeles i leiren. Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det var kuler og krig der. Det var skummelt, sa barna til Aftenposten om Baghouz, IS' siste tilholdssted i Syria, der barnas mor sist ble observert.

Avisen besøkte flyktningleiren i begynnelsen av april. Der fant de barna, som snakker flytende norsk, sammen med en venninne av deres mor. De to eldste barna er født i Norge.

Forsvant

Moren, en etnisk norsk 30-åring som giftet seg med en 31 år gammel norskafrikaner for åtte år siden, forsvant etter at hun gikk for å hente vann til barna i Baghouz, ifølge hennes venninne. Hun forsvant i et område under stadig beskytning, kort tid før IS ble nedkjempet. Barnas far, som reiste til Syria for å knytte seg til IS, skal være drept.

– Det beste for barna nå ville være om de kunne få komme til Norge for å være sammen med besteforeldrene, sa morens venninne til avisen.

Ønsker hjemkomst

Flere norske barn og deres mødre sitter i flyktningleiren al-Hol nord i Syria.

Frps familiepolitiske talsperson Silje Hjemdal åpnet nylig for å hente hjem barn fra leire i Syria og Irak, forutsatt at foreldrene samtykker til at barna hentes alene.

65 prosent av de spurte mener norske myndigheter bør hente hjem barn av personer som har vært med i ekstremistgruppen IS, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse.

Publisert:
 1. Fremmedkrigere
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Syria
 4. Krig
 5. Aftenposten

Mest lest akkurat nå

 1. Sju nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 2. Båt på land ved Sør-Hidle i natt

 3. Trafikkulykke i Austråttbakken

 4. Stort amerikansk band bruker Kjerag som hovedmotiv på nytt album

 5. Tøft døgn for Brun og Strandli – har fått psykologhjelp

 6. At noen skriver noe på internett, betyr ikke at det er sant