Legemiddelverket: Malaria-medisin virker ikke mot covid-19

Statens legemiddelverk støtter britiske forskere, som har kommet fram til at malariamedisinen hydroksyklorokin ikke har noen virkning mot covid-19-sykdom.

Publisert: Publisert:

Plaquenil er en malariamedisin som inneholder hydroksyklorokin. Britiske forskere har kommet fram til hydroksyklorokin ikke har noen virkning på koronapasienter. Illustrasjonsfoto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB-Alexander Vestrum
iconDenne artikkelen er 108 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk fotografert under et møte i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Studien sier at den ikke har noen virkning. Den ser ikke ut til å være skadelig, men har ikke noen virkning, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.

Han støtter konklusjonen til professor Martin Landray ved Oxford-universitetet, som mener at man kan «slutte å bruke en medisin som er verdiløs».

Snart det endelige svaret

– Dette er mer eller mindre det endelige svaret. Det kommer også resultater fra en stor studie fra WHO som kalles «Solidarity», der også Norge har vært med. Når vi har resultatet av disse to studiene, har vi det endelige svaret, sier Madsen til NRK.

Det omfattende britiske forsøket med hydroksyklorokin konkluderer med at malariamedisinen ikke er til noen nytte for sykehuspasienter med covid-19.

Stanset utprøvingen

– Vi har konkludert med at det ikke er noen fordelaktig effekt av hydroksyklorokin hos pasienter som er innlagt på sykehus med covid-19, heter det i en uttalelse fredag fra lederne av forsøket, som samtidig kunngjør at de stanser utprøvingen av medisinen.

University of Oxford står bak den randomiserte kliniske testen og undersøker også en rekke andre mulige behandlinger mot koronaviruset. Rekrutteringen av pasienter til hydroksyklorokin-delen av forsøket stanses med umiddelbar virking, opplyser forskerne.

Mest tro på Remdesivir

Ifølge medisinsk fagdirektør Steinar Madsen er det nå mest aktuelt å prøve ut medisinen Remdesivir.

Den ser ut til å gi en positiv virkning ved at sykdomsforløpet blir kortere.

– Det er veldig viktig hvis vi får mange pasienter som må på sykehus at de kan skrives ut tidligere, sier Madsen.

Publisert:

Korona-viruset

  1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

  2. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

  3. Høstmarken i Randaberg er avlyst

  4. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

  5. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

  6. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om

  1. Korona-viruset
  2. Legemiddelverket