Sterk økning i antall anmeldelser av hatkriminalitet

Politiet behandlet 459 anmeldelser av hatkriminalitet i fjor. Det er en økning på 17 prosent fra året før.  

Publisert: Publisert:

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB

Det kommer fram i politiets nye hatkrimstatistikk for 2017. Økningen i 2017 kommer på toppen av den fra 2015 til 2016, da anmeldte hatkrimsaker økte med 34 prosent.

– Hatkriminalitet har hatt større oppmerksomhet både i befolkningen og i politiet, og vi mener politiet er bedre i å registrere hatgrunnlag nå enn tidligere, sier seksjonssjef Harald Bøhler i Politidirektoratet.

62 prosent av sakene i 2017 omhandlet hudfarge og etnisk bakgrunn. Det er også den kategorien som har stått for den største tallmessige økningen over tid. Det har imidlertid også vært en økning i kategorier som religion og livssyn, homofil orientering og nedsatt funksjonsevne.

I 2017 ble det anmeldt 18 hatkrimsaker med nedsatt funksjonsevne som motiv, mot 7 i 2016 og 4 i 2015.

Oslo står for 37 prosent av alle hatkrimanmeldelsene og den største tallmessige økningen de siste årene. De øvrige politidistrikter har imidlertid også hatt relativ sterk økning i antallet saker siden 2015.

– Det er viktig at den enkelte polititjenesteperson over hele landet er i stand til å gjenkjenne hatkriminalitet og bidrar til at den utsatte får god og riktig oppfølging. Det er derfor viktig at politiet opprettholder fokus på dette området, sier han.

Publisert: