Ba om åtte års fengsel for krigsforbrytelser

Påtalemyndigheten ba tirsdag om åtte års fengsel for norskbosnieren Mirsad Repak (43) som er kjent skyldig i krigsforbrytelser.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Juryen i Borgarting lagmannsrett fant 43-åringen skyldig 13 av 14 tiltalepunkter mandag. Bare på et punkt i tiltalen, et forhold om voldsutøvelse, mente juryen Repak var uskyldig.

I tingretten ble den tiltalte dømt til fem års fengsel. Da påstand skulle legges ned under ankesaken i lagmannsretten tirsdag, ba statsadvokat Petter Mandt om åtte års fengsel for mannen.

— Vi mener åtte års fengsel er en riktig reaksjon sett i forhold til hans rolle og posisjon i organisasjonen han var en del av, forteller statsadvokaten til NTB.

Mirsad Repak ble kjent skyldig for overgrep mot sivile i den bosniske fangeleiren Dretelj under krigen på Balkan i 1992. I denne leiren var det 200 personer, og det er 13 av disse tilfellene som er til behandling for norsk rett.

Forsvareren, advokat John Christian Elden, tok derimot utgangspunkt i at juryen hadde svart feil på skyldspørsmålet og ba dommerne om å fastsette straffen på mildest mulig måte. Når det gjaldt erstatning til de berørte begjærte Elden full frifinnelse for Repak.

Dom i saken er ikke ventet før etter påske. Saken har reist fundamentale spørsmål om lovgivningen for slike saker og det er ventet at dommerne vil gjøre grundig jobb med domsarbeidet. Likevel er det ventet at saken ikke blir endelig avgjort før også Høyesterett har tatt stilling til den.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

  2. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær

  3. Bare ett år etter åpningen, er gangveien til Refsnesstranda stengt. Trolig graves den fram til våren

  4. Hvem er den mystiske Jan, og hva dukker opp på Kvitsøy nå?

  5. Deilig varme og dyre syklister

  6. – Vi kan ikke kjøpe oss mening med livet