Kongeparet tilbake i sitt påskeparadis, men tradisjonelt skirenn er avlyst i år

Påsken 2007 briljerte dronning Sonja ned slalåmløypa under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften mens kong Harald (i grønn jakke) fulgte med fra sidelinjen.

Etter to år er det endelig påske i Sikkilsdalen igjen for kong Harald og dronning Sonja. I år kun med selskap av minner fra tidligere påskerenn og -gjester.

  • NTB-Mette Estep
Publisert: Publisert:

Prinsehytta, kongefamiliens private eiendom siden 1924, ligger i Sikkilsdalen i Jotunheimen, en sidedal til Gudbrandsdalen opp fra Vinstra. For å komme dit pleier de å ta tog til Vinstra og beltebil videre. Kongeparet har ved en rekke anledninger påpekt hvilken perle Prinsehytta er og at tradisjonene der betyr mye.

– Sikkilsdalen er veldig viktig for oss. Der trekker vi oss tilbake, sa konge Harald til pressen under statsbesøket i Chile i 2019. Da var det ikke lenge til påske, og han og dronning Sonja skulle på hytta.

Den norske kongefamilien på påskeferie i 1950 i Sikkilsdalen på Prinsehytta som ble skjenket kronprins Olav i 1924. Fra venstre prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid, kong Haakon, kronprins Olav, prins Harald og kronprinsesse Märtha utenfor Prinsehytta.
Sikkilsdalen påsken 1974. Prinsehytta i Sikkilsdalen som ble skjenket kronprins Olav i 1924.
Prinsehytta i Sikkilsdalen badet i sol påskeaften 2009. Kongefamilien må benytte beltebilen fra Sikkilsdalsseter for å komme helt fram.

I fjor ble det ikke noen tur, men i år fikk de reist, selv om det ikke blir mulighet for mange gjester.

På Sikkilsdalsseter bekrefter de også overfor NTB at det ikke blir påskeskirenn i år heller. Kongefamilien pleier alltid å være med på rennet påskeaften om de har mulighet.

Prins Harald i aksjon på ski under påskerenn i Sikkilsdalen 1950.

– Mange av oss er skuffet over ikke å kunne få være sammen med venner og familie. Jeg håper likevel at alle vil prøve å gjøre sitt beste ut fra situasjonen der vi er. At vi alle kan finne glede i små ting som vi tross alt kan gjøre, sa kongen i sin påskehilsen til folket før han reiste til fjells.

I april 1968 reiste det nyforlovede paret Sonja Haraldsen og kronprins Harald for første gang på påskeferie sammen til Prinsehytta, først med tog og så videre til Sikkilsdalen.
Vel framme på hytta ble noen av de kanskje mest ikoniske skibildene av kong Olav, Sonja og kronprins Harald tatt i påsken 1968 på ski utenfor prinsehytta i Sikkilsdalen.
I 1974 var det kommet en mannlig tronarving på plass, her på første påskeferie i Sikkilsdalen. Kronprinsesse Sonja, prins Haakon Magnus med pappa kronprins Harald, og kong Olav. Foto: Svein Hammerstad / NTB
Rebusløp påskeaften 1974 i Sikkilsdalen. Kong Olav og kronprinsesse Sonja ulastelig antrukket med hunden Cherie.

Opprinnelig besto jakthytta av ei stor tømmerhytte med åtte rom og en svalgang utenfor. Da daværende kronprins Olav fikk hytta til myndighetsdagen i 1924, ble det bygd flere hus.

I kong Harald og dronning Sonjas regjeringstid er det blitt utvidet med enda flere hus. Nå består eiendommen av husgrupper rundt to tun som blir mest brukt i påsken og i jaktsesongen om høsten.

Kronprinsfamilien er for øvrig på sin egen hytte i Uvdal i påsken.

I 1993 ble dronning Sonja utnevnt til «Æreskjerring av Hafjell» av foreningen Kjerringsleppet. Hun inviterte dem til påskeskirenn i bunad i Sikkilsdalen samme vinter og spanderte spontant middag etterpå.
I 1995 hadde kongefamilien besøk av svenske kronprinsesse Victoria, som også deltok i skirennet påskeaften. Fra venstre kronprinsesse Victoria av Sverige, dronning Sonja, kronprins Haakon og kong Harald. Foto: Jon Eeg / NTB
I 1998 fikk kong Harald, prinsesse Märtha Louise og dronning Sonja selskap av en kjempekylling under fotograferingen etter påskeskirennet i Sikkilsdalen påskeaften.
I 2002 var det første påske i Sikkilsdalen som nygifte for kronprins Haakon og kornprinsesse Mette-Marit. Kongefamilien deltok under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften formiddag, bortsett fra kronprinsessen, som brakk ankelen tidligere i påsken og måtte hinke rundt på krykker. Etter sin innsats i bakken, der han tok seg av Marius Borg-Høiby også, fikk kronprinsen et kyss av kona.
Etter at kronprinsfamilien fikk sin egen hytte i Uvdal er de ikke så ofte med til Sikkilsdalen lenger. Her var de med i 2009, kronprins Haakon med prinsesse Ingrid Alexandra armen ved avreise fra på Oslo S med kong Harald.
Publisert:
  1. Kongefamilien
  2. Kongehuset
  3. Påske

Mest lest akkurat nå

  1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  2. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

  3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

  4. Europas største ugle stopper liten hytte på Jæren

  5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

  6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig