Regjeringens pressekonferanse: Risikogrupper skal vaksineres først

Helseminister Bent Høie håper å starte vaksinasjonen av folket over nyttår. Norge ligger an til å få 2.5 millioner doser av en ennå ukjent vaksine. Høie hinter om en normaltilstand, men FHI ber oss være tålmodig.

 • NTB
 • Stella Marie Brevik
  Journalist
Publisert: Publisert:

– 1,2 millioner nordmenn kan da få vaksinen i første omgang. Det er 70 prosent av alle i risikogruppen og personell som jobber med utsatte grupper, sa Høie under dagens pressekonferanse.

Pressekonferansen ble avholdt klokka 11.30 fredag. I tillegg til Høie, snakket helsedirektør Bjørn Guldvog, smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI og direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk, om vaksinene som nå venter på godkjenning.

Onsdag denne uken ble det kjent at koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia.

Tidligere har Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaksinen fra Pfizer og Biontech.

Dette kommer frem under pressekonferansen fredag:

 • Bent Høie opplyser at første vaksine kan være på vei allerede ved nyttår.
 • Fire vaksiner vurderes nå av EMA. En godkjenning fra EMA vil også gjelde i Norge.
 • Vaksinen blir gratis og frivillig.
 • I første omgang vil Norge få 2.5 millioner doser. Det betyr at 1. 25 millioner nordmenn kan bli vaksinert. Det tilsvarer 70 prosent av alle i risikogruppen og personell som jobber med utsatte grupper.
 • Regjeringen vil prioritere disse gruppene: Alle fra fylte 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem og personer 18–64 år med en eller flere navngitte sykdommer/tilstander som gir høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp.
 • Disse prioriteringene kan endre seg hvis smitteutviklingen endrer seg.
 • Regjeringen fordeler vaksinen jevnt over landet – ingen kommuner prioriteres.
 • Vaksinene blir midlertidig godkjent, men skal undersøkes videre etter dette.
 • Statens legemiddelverk lover åpenhet rundt eventuelle bivirkninger og lover at den raske godkjenningen ikke går ut over kvalitet og sikkerhet.
 • Neste uke publiserer FHI en praktisk håndbok som skal veilede kommunene med den praktiske gjennomføringen av koronavaksineringen.
 • Vaksinen vil i første runde bli sendt til fremskutte vaksinelagre rundt om i landet som FHI vil ha ansvaret for. Her vil vaksinene bli lagret i 70 minusgrader før den så blir sendt videre ut til de nærliggende kommunene.

Alt blir ikke normalt med en gang

– Vi må holde smitten nede også etter jul, sier Høie, men hinter til en viss normaltilstand til påske.

– Kommunene våre er vant til å organisere vaksinering. Men mange i kommunene er slitne av å håndtere pandemien, og arbeid med vaksinering kommer på toppen av dette, sier Guldvog.

– Derfor er det utrolig viktig å holde smitten nede, også etter jul mens vi vaksinerer, sier Høie.

Han advarer derfor mot å tro at alt vil bli som normalt med en gang vaksinasjonen mot koronaviruset kommer i gang.

Ikke ring fastlegen

Når en koronavaksine er godkjent, noe som kan skje allerede ved nyttår, skal risikogruppene vaksineres først. Deretter kommer helsearbeidere, sier Høie.

Helseministeren sier det ikke er nødvendig å ringe fastlegene for å komme på listen over dem som er prioritert.

– De som skal bli vaksinert, vil bli tatt kontakt med, sa Høie.

– Hvis vi kommer i en situasjon der folk selv skal be om å bli vaksinert, så kommer det informasjon om det.

Åpenhet om bivirkninger

Audun Hågå i Statens legemiddelverk sier godkjenningsprosessen av vaksinene vil være åpne for folket:

– Vi legger til rette for rask godkjenning av vaksinene, men det går ikke på bekostning av sikkerhet og kvalitet. Folk skal få den vaksine-beskyttelsene de trenger uten store bivirkninger.

Legemiddelverket, som står for godkjenning av vaksinene i samarbeid med EU, understreker at de ikke kan utelukke at det kan dukke opp sjeldne bivirkninger som kommer til syne lenge etter vaksinering.

Dette vil fortsatt være usikkert når vaksineringen trolig starter over nyttår.

– Det vil være en hel del vi ikke vet på dette tidspunktet, og vi krever at vaksineprodusentene fortsetter med studiene sine. Derfor får de en midlertidig godkjenning, sier direktør i Legemiddelverket Audun Hågå.

Legemiddelverket ønsker blant annet å få svar på hvordan vaksinen virker på de eldste, om man blir mindre syk dersom man blir smittet selv om man har tatt vaksinen, og om man ser sjeldne bivirkninger.

Begynner med hundretusner

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström sa onsdag til NRK at Norge vil få flere hundre tusen vaksinedoser rett over nyttår.

– For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser i januar. Og i hvert fall mellom to og to og en halv millioner doser i løpet av første kvartal, sa Bergström til NRK.

Det er Sverige som sørger for Norges tilgang til koronavaksiner gjennom avtalene mellom legemiddelprodusentene og EU-kommisjonen.

Publisert:
 1. Pfizer
 2. Bent Høie
 3. Pressekonferanse
 4. Legemiddelverket
 5. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

 1. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 2. Det blir gjenåpningsfest både i Stavanger og Sandnes

 3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 6. Fra mandag av må flere hurtig­teste seg selv i Stavanger