Grov hets på regjeringens Facebook-sider

Diskrimineringsombudet reagerer på "helt uakseptable og direkte hatefulle meldinger".

Publisert: Publisert:

Skjermdump tatt mandag formiddag fra Facebook-siden til Anders Anundsen (Frp). Foto: Skjermdump fra Facebook

Få timer etter at Aftenbladet omtalte saken, valgte regjeringen å stenge for kommentarer på Justis— og beredskapsdepartementets kampanjeside «Stricter asylum regulations in Norway».

I november i fjor inviterte statsminister Erna Solberg (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til dialogmøte om hatefulle ytringer.

Nå har nett-troll boltret seg med hatefulle ytringer på Facebook-sider tilhørende regjeringen og statsråder.

- Ikke rart de dreper hverandre

Her følger et utdrag fra justisminister Anders Anundsens Facebook-side mandag:

"Det er vel bedre at de gikk og brølte enn om de hadde kastet stein og kuttet av hodene på dem som jobber i mottakssenteret. Det hadde ikke forundret meg heller."

"I dag er det 77år siden crystal natta i Tyskland, og snart kommer det vel en Norsk variant hvis vi ikke får ut de som ikke flykter fra noe".

LES OGSÅ:

Les også

- Hva skjer om du stadig får høre at du er en jævla hore?

"Norge skulle ha etablert en stor leir ved siden av ryggeflystasjon( teltleir ol. ) istdenfor å belaste småsteder i hele Norge med pakk."

"(...) Det er som om disse folka er blitt oppdratt av ulver — det er sannelig ikke rart at de dreper hverandre for fote i hjemlandet"

"Frekke djevler"

"Hva er det de klager på....jag dem ut av landet hele bunten..."

- Like sex with young children

Fredag lanserte Justis- og beredskapsdepartementet kampanjesiden "Stricter asylum regulations in Norway". Den informerer om hvordan regjeringen vil stramme inn asylpolitikken.

Ytringer som dette var ikke var slettet mandag formiddag:

"Your people are killing ours and rape is rife since the arrival of your people and you also like sex with young children (...)"

"This is an Islamic invasion of Europe. Fuck Islam."

"I actually heard today, that the first some of them are asking for, is where they can buy weapons!"

Ombud: - Helt uakseptabelt

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har fått oversendt ytringer både fra departementets kampanjeside og Anundsens Facebook-side. Ørstavik uttaler seg om kampanjesiden konkret:

— Mange av kommentarene er helt uakseptable og direkte hatefulle. Regjeringen har laget denne Facebook-siden. Da er det deres ansvar å sørge for at den ikke blir en kanal for hat, sier Ørstavik.

LES MER:

Les også

Erna etterlyser pensjonister mot rasisme og netthat

I oktober kritiserte hun regjeringen for ikke å gjøre nok for å stoppe hatytringer.

— Her må vi gå ut ifra at departementet har gode planer for hvordan de vil håndtere kommentarene. At denne type uttalelser blir stående på departementets egen Facebook-side, kan være med på å legitimere uakseptabel hets, og i verste fall hatkriminalitet, sier hun.

Anundsen: Folk er selv ansvarlige

Justis- og beredskapsminister Anundsen har sendt følgende kommentar på e-post:

— Facebook er en arena hvor folk ytrer seg på hverandres sider, og det er de som kommer med ytringene, som er ansvarlig for dem. Jeg har høy terskel for å fjerne innlegg, og kan heller ikke ha full oversikt over alt det andre skriver på min side, skriver Anundsen.

-Jeg har høy terskel for å fjerne innlegg, og kan heller ikke ha full oversikt over alt det andre skriver på min side, svarer justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Foto: NTB Scanpix

Advokat Jon Wessel-Aas har langt erfaring fra blant annet medierett, ytringsfrihet, personvern, sosiale medier, ærekrenkelser og menneskerettigheter.— De enkeltpersonene som har disse sidene og har åpnet for kommentarer, har potensielt ansvaret for ulovlige ytringer som måtte bli publisert av brukerne. Man må modere slike kommentarfelt, på samme måten som pressen må moderere. Det rettslige ansvaret gjelder bare der det er ulovlige ytringer, sier han.

Sletter fortløpende fra Siv Jensen-siden

På Frp-leder Siv Jensens Facebook-side kunne man blant annet lese følgende mandag formiddag.

"Å stoppe dette blir nok en blodig affære. Den som lever får se."

"Stopp galskapen. Avvis migrantene ved grenseovergangene og be dem dra hjem uten ytelser fra Den Norske Stat."

"Forby Halal slakting og innførsel av Halal kjøtt. Dyremishandling vil i ikke ha i Norge. Dette vil bli en ekstremt effektiv bremsekloss der dyrenes veldferd settes i fokus."

LES OGSÅ:

Les også

Høyesterett vil ikke behandle neger-ordet

"Detta blir helt for jæææævlig (...). Norge kommer til å drukne i flyktninger nei siv steng grensa med en jævla gang".

Petter Klinge Tvedt (Frp), politisk rådgiver i Finansdepartementet, sier generelt at rådgiverne og Jensen følger med og modererer så mye som de kan.

— Vi oppfordrer også til å vise moderasjon og ikke komme med hatefulle ytringer. Vi sletter fortløpende når vi ser noe. Det hender at noe blir stående igjen, sier han.

Om kommentarene konkret sier Klinge Tvedt følgende:

— Sånne ting skal selvfølgelig slettes så raskt vi blir gjort oppmerksomme på det.

Departementet: - Vi jobber med dette nå

— Vi er enig i at flere av kommentarene er uakseptable og direkte hatefulle ytringer, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet.

— Vi har sett at det er en del grums. Det er absolutt en del ting som vil bli slettet. Noe har blitt slettet allerede i dag. Vi jobber med dette nå, sier han.

— Vi har folk i departementet som følger med på denne siden, og fjerner upassende kommentarer. Det arbeidet vil bli fulgt opp enda tettere.

- Har departementet vurdert å stenge for kommentarmuligheter?

— Facebook har fjernet muligheten for å stenge for kommentarer på innlegg på sider. I valget mellom å slette alle kommentarer, og kun å slette de som bryter med retningslinjene vi har beskrevet på siden, har vi valgt det siste, sier han.

— Dette omhandler et tema der det er mange meninger og følelser, og departementet ønsker ikke å stenge for muligheten for saklig diskusjon. Vi forbeholder oss imidlertid retten til å slette kommentarer som bryter retningslinjene, og da særlig innlegg som strider mot norsk lov eller inneholder rasistiske eller hatefulle ytringer.

- Når begynte departementet å slette meldinger for første gang fra denne kampanjesiden?

— Vi startet overvåkningen da siden ble lansert fredag. Den første meldingen ble slettet søndag, sier han.

Natt til mandag meldte VG at alle kommentarer på departementets side blir slettet.

Advokat: - Ikke straffbart

Advokat Wessel-Aas tar forbehold om at han ikke har rukket å studere alle kommentarene.

— Helt umiddelbart ser jeg ikke noen kommentarer som klart peker i retning av å være straffbare. Jeg ser ingen kommentarer som inneholder trusler eller oppfordringer til vold alle andre straffbare handlinger. Dette er rett og slett fremmed-, innvandrings- og muslimfiendtlige ytringer. Det er i utgangspunktet ikke straffbart. Men når alt står samlet, blir dette voldsomt, sier Wessel-Aas.

- Er det kandidater her til rasistiske ytringer?

— Det er klart at noen beveger seg mot det også. Men dette går først og fremst ikke på rase og etnisitet, men mer på religion og muslimer, sier han.

LES MER:

Les også

Tajik: Gi ungdommene en koran før islamismen tar dem

Advokaten mener det hviler et ekstra ansvar på Justis— og beredskapsdepartementet.

— Det er naturlig at Facebook-siden til departementet har en litt annen terskel utover det rent straffbare. Det går an å spørre seg om kommentarene samlet sett kan anses for å være over grensen for hatefulle ytringer, selv om enkeltpersoner ikke tråkker over grensen isolert. Det er ikke rettspraksis for sånne vurderinger, sier Wessel-Aas.

— Uansett hva man måtte mene om innholdet og holdningene som det gis uttrykk for, så beveger dette seg ikke over nivået for det straffbare, konkluderer advokaten, som for øvrig er Aftenpostens advokat.

- Medisin mot muslimer

Her er andre utvalgte kommentarer fra Anundsens side:

"2015 blir husket som det året Norge tok selvmord, Mens Frp satt i posisjon."

"Noen må jo ha foret disse unge, rabiate menn med eventyr, eller er det Koranens innhold som forteller de at de er andre kulturer overlegne så det er bare å kreve?"

"Få de til å plukke opp bosset sitt rundt asylmottaket der de bor.Jeg er redd dette blir en katastrofe for alt vi har klart å få til her i landet. Jeg gleder meg til dere sender hjem lykkejegerne."

"Anders ! Våkne opp , vi har medisin mot Muslimer : Svinekjøtt til frokost , middag og røkt skinke til kvelds ! godt Norsk kosthold ."

(...) "FY FAN! Se til å få de ut av landet,og det raskt!"

"Drit I asylsøknader hiv de som klager, rett ut, til et sted de liker seg. Feks. Sibir."

Publisert: