Irakiske soldater beskyldt for grove menneskerettsbrudd: – Norge ikke involvert

Forsvaret sier at norske instruktører ikke har bidratt til opplæring av den irakiske styrken som er anklaget for grove menneskerettsbrudd i Mosul.

Irakiske soldater feirer seieren i de første angrepene mot Mosul i Nord-Irak i oktober i fjor. Nå blir soldater fra den irakiske hærens 16. divisjon beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene i kampen mot IS i byen. Foto: AP / NTB scanpix
 • Bibiana Piene
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I forrige uke kom organisasjonen Human Rights Watch (HRW) med en rapport der en irakisk hæravdeling som tilhører hærens 16. divisjon, blir beskyldt for å stå bak vilkårlige likvideringer og tortur av krigsfanger under gjenerobringen av Mosul fra ekstremistgruppa IS.

Soldatene har fått opplæring av USA, ifølge HRW, som krever at amerikanerne straks stanser all støtte til den 16. divisjon.

Norge har siden 2015 deltatt i den USA-ledede koalisjonen i Irak, og rundt 60 norske soldater har deltatt i opptreningen av kurdiske styrker i Arbil i Nord-Irak. I mars opplyste r egjeringen at de 60 skulle flyttes til Anbar i Vest-Irak.

Men Forsvarets operative hovedkvarter avviser at de norske instruktørene har vært involvert i opplæringen av soldatene som anklages for grove brudd på menneskerettighetene.

– Norske styrker har IKKE vært involvert i opplæring av personell fra Iraks 16. divisjon, skriver major Brynjar Stordal i en epost til NTB.

Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet har ikke lest HRW-rapporten, men sier på generelt grunnlag at norske myndigheter ikke tolererer brudd på folkeretten uansett hvem som er ansvarlig.

– Norge forventer at koalisjonspartnerne undersøker hendelser der sivile liv kan ha gått tapt, sier hun til NTB.

Les også

 1. Irakisk og kurdisk etterretning hevder IS-lederen er i live

 2. SOHR hevder at IS-lederen er drept

 3. 20 kvinnelige fremmedkrigere funnet i tunnel i Mosul

 4. Iraks statsminister feiret med regjeringsstyrkene i Mosul

Publisert:
 1. Den islamske staten (IS)
 2. Mosul
 3. Forsvarsdepartementet
 4. Irak

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot svært glatte veier

 2. Her fosser strøm-milliardene inn

 3. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. A-krimsenteret med storaksjon mot budbilbransjen

 6. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser