Listhaug: - Hets av jenter med hijab er uakseptabelt

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det er uakseptabelt å trakassere jenter som bruker hijab, men fastholder at plagget er «kvinneundertrykkende».

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under Arendalsuka torsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen har etterlyst Frp-statsrådens stemme i debatten rundt det usendte NRK-programmet «Faten tar valget».

– Skulle Listhaug gå ut mot haterne og forsvare NRK og Faten Mahdi al-Hussaini i denne saken, vil hun ha markert en kjærkommen grense i integreringsdebatten, skriver Eilertsen i en kommentar i avisen tirsdag.

Får svar

Tirsdag valgte Listhaug å svare på utfordringen fra Eilertsen i en post på Facebook.

– Det er ikke akseptabelt at unge jenter får hatmeldinger og blir trakassert for å ha på hijab. Uansett hva hun har på hodet, eller hvilke uttalelser hun har kommet med før, er Faten først og fremst en jente, skriver Listhaug.

I innlegget er hun imidlertid nøye med å understreke at hun er imot barnehijab, nikab og burka. Plaggene, som hun beskriver som kvinneundertrykkende, mener Listhaug bør forbys.

Forstår reaksjonene

Samtidig skriver hun at hun forstår at folk reagerer på at et nyhetsanker hos NRK blir nektet å bruke kors, mens man lar en programleder bruke hijab.

– Ja, jeg forstår at mange synes det er rart at man ikke kan bruke kors, men at hijab er greit, sier Listhaug til NTB.

Derimot ønsker hun ikke å svare på om hun er enig med NRK om at det er en prinsipiell forskjell på et nyhetsanker og en personlig programleder.

– Det er ikke en politisk oppgave å gå inn og styre hva NRK gjør. Som politiker har jeg ikke noe med det å gjøre. Jeg har ikke tenkt å gå inn som overdommer i denne saken, sier hun.

Mange klager

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på det usendte programmet, der programlederen altså bruker hijab, slik hun også gjør til daglig.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har beskrevet tonen i flere av henvendelsene som hatefull og fordomsfull. Han mener saken ikke kan sammenlignes med den fra 2013, da programleder Liv Kristin Sælmann ikke fikk bære et korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssendinger.

– Dette er noe helt annet, her skal vi fortelle historien om en ung, norsk, muslimsk jente som skal gjøre seg opp en mening for å delta i stortingsvalget, sier Eriksen.

– Uredd stemme

Listhaug er ikke eneste statsråd til å engasjere seg i saken. Også arbeidsminister Anniken Hauglie (H) postet et innlegg på Facebook tirsdag.

– Hun er en ung, tydelig, uredd stemme vi bør heie fram, ikke true til taushet. Jeg ser fram til programmet, skriver hun.

– Jeg er lite begeistret – for å si det forsiktig – for barnehijab og heldekkende hodeplagg. Men skaut er ikke så fremmed i norsk kultur og den kristne kulturkrets, framholder Hauglie i debattråden under innlegget.

Publisert: