Disse skal ha inspirert mannen bak moskéangrepet i Bærum

Det er blitt en trend at høyreekstreme oppmuntrer og trigger hverandre til å begå drap etter at de er blitt radikalisert på anonyme nettsteder, sier ekstremismeforsker.

Publisert: Publisert:

INNLEGG: «Well cobbers it’s my time, i was elected by saint tarrant after all we can’t let this go on, you gotta bump the race war thread irl and if you’re reading this you have been elected by me». Det sto i chan-innlegget i Philip Manshaus’ navn. Foto: Skjermdump

 • Ørjan Torheim
 • Adalheidur Oldeide
https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/bt/multimedias/1e8faec2-609c-4242-af5c-b2c01ce92e8c/Ensomme%20ulver? 1565854036777

(Bergens Tidende) Brenton Tarrant (28) er siktet for drapet på 51 mennesker i to moskeer på New Zealand i mars i år. Tarrant var inspirert av Anders Behring Breivik.

Noen uker senere tok en mann seg inn i en synagoge i San Diego, California. En kvinne (60) ble drept og flere skadet. Politiet mener John Earnest (19) står bak. Earnest var inspirert av Brenton Tarrant, skriver Bergens Tidende.

I august skal Patrick Crusius (21) ha drept 22 personer i et angrep i en Walmart-butikk i El Paso i Texas. Også Crusius var inspirert av Tarrant.

Syv dager etter El Paso-angrepet tok Philip Manshaus (21) seg inn i Al-Noor-moskeen i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept der, men Manshaus er siktet for å ha drept stesøsteren sin kort tid før angrepet. Manshaus skal ha vært inspirert av Tarrant, Earnest og Crusius.

Anonyme nettfora

En viktig faktor for kommunikasjonen mellom høyreekstreme er såkalte chans, eller channer. Dette er anonyme diskusjonsfora på nett.

– Det er en trend at høyreekstreme oppmuntrer og trigger hverandre til å begå drap etter at de er blitt radikalisert på anonyme nettfora, sier forsker Paul Buchanan, geopolitisk risikoekspert ved 36th Parallel Assessments på New Zealand.

Ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson at en rekke skyteangrep de siste månedene bør betraktes på følgende måte: – En pågående rekke av morderiske voldshandlinger

De pågrepne omtales gjerne som ensomme ulver. Men de er slett ikke alene i forkant, påpeker fagfolk. Fellesnevneren er gjensidig inspirasjon og nettfora der folk kan være anonyme.

Før moskéangrepet i Bærum skal Philip Manshaus ha lagt ut en melding i en slik chan, trolig Endchan. Meldingen hadde også en tegning, eller meme, som viser til tre masseskytinger tidligere i år.

Disse masseskytterne skal alle ha vært aktive på blant annet 8chan, et nettsted der flere angrep er blitt varslet i forkant. 8chan ble stengt etter skytingen i El Paso.

– Disse foraene skaper en ny form for høyreekstremisme, uten en sterk, ideologisk leder, sier ekstremismeforsker Thorleifsson.

– De som selvradikaliseres her, har stort spillerom til å mikse inspirasjonskilder og metoder.

Mener det er feil å snakke om «ensomme ulver»

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa følgende om Manshaus:

– Alt tyder på at han var en ensom ulv, men det spørsmålet må vi holde åpent en god stund til før vi kan lukke det helt.

Overfor BT utdypet han dette ved å si at Manshaus «var alene om dette».

Men hvis chan-brukere ender med å gjennomføre en voldshandling, blir det feil å snakke om ensomme ulver, mener Thorleifsson. Det samme påpeker King’s College-professor Peter Neumann i et Guardian-intervju.

Thorleifsson sier nettforumene gir næring til hatet og en opplevelse av tilhørighet.

– Angrepet i Bærum bør ses som en copycat-handling. Spesielt Tarrant hylles i flere channer. Han vil inspirere og oppildne flere fremover.

– Snarere enn å se ulike angrep isolert, bør de betraktes som en pågående rekke av morderiske voldshandlinger.

Les også

«Gud, jeg håper han får et solid drapstall». Slik reagerte nettforumet under angrepet på moskeen.

– Trigges av hat-retorikk

Paul Buchanan er geopolitisk risikoekspert ved 36th Parallel Assessments på New Zealand.

Han sier til BT at slike anonyme kanaler gjør det enklere for høyreekstreme å organisere seg.

– Før måtte de gjerne reise langt for å møte andre som delte deres syn. Nå danner de samfunn på nett og trigger hverandre.

Buhanan sier triggingen hovedsakelig blir til som følge av en svært grov hat-retorikk.

– Som oftest er dette ensomme, unge menn. De har ingen barn og ingen kvinner i livet sitt. Når de er på disse foraene, blir egoet deres pumpet opp av et voldelig språk.

– Mange forsøker å rakke ned på hverandres maskulinitet, noe som kan virke triggende fordi de ønsker å fremstå som maskuline alfahanner. Dette kan resultere i svært voldelig oppførsel fordi de ønsker å bevise at de ikke er svake.

Forskeren sier myndighetene ikke har fulgt godt nok med på slike nettsteder.

Han tror imidlertid dette vil endre seg.

– Men mengden med data er enorm, og de må blant annet endre algoritmene for å greie å se hvem som utgjør en reell trussel for å utføre slike angrep.

Slik var angrepene:

Philip Manshaus, moskéskytingen i Bærum

Foto: Terje Pedersen, Scanpix

Dette skjedde: Lørdag 10. august tok 21-åringen seg inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum og begynte å skyte. Ingen ble drept i angrepet, men en person ble skadet.

Samme dag ble Manshaus’ adopterte stesøster funnet død i boligen de begge bodde i. Manshaus er siktet for terrorforsøk, drapsforsøk og drapet på stesøsteren, men nekter straffskyld.

Mulig motiv: Manshaus har uttrykt høyreekstreme og innvandrerfiendtlige holdninger. En tidligere medelev har uttalt til VG at Manshaus sa at det bare var hvite nordmenn som skulle bo i Norge, og at «ingen andre hørte til her». Han skal også ha sagt at det var «synd å blande raser».

Nettaktivitet: I et nettforum, trolig Endchan, ble en post lagt ut i Philip Manshaus’ navn før angrepet.

«ALFAHANNER»: Denne tegningen var med i innlegget som ble postet i Manshaus' navn. Ekstremistforsker Cathrine Thorleifsson sier begrepet chad brukes om såkalte alfahanner, og at man kan klatre til toppen av mannshierarkiet ved selv å begå et angrep. Foto: Skjermdump

Personen omtalt som saint tarrant, Brenton Tarrant, er 28-åringen som er siktet for New Zealand-terroren.

Kopier av posten skal også ha havnet på 4chan og 8chan.

På en Instagram-konto i Philip Manshaus’ navn finnes det bilder av blant andre Anders Behring Breivik.

Patrick Crusius, El Paso-skytingen

EL PASO: Biskop José Guadalupe i en minnemarkering etter kjøpesentermassakren i El Paso i Texas. Foto: José Luis Gonzalez, Scanpix

Dette skjedde: 3. august ble 22 personer drept og 24 skadet i et angrep i en Wallmart-butikk i El Paso Texas. Patrick Crusius ble arrestert og siktet kort tid etter hendelsen.

Motiv: 21-åringen skal ha publisert et nasjonalistisk og innvandrerfiendtlig manifest like før angrepet. Her går det frem at «angrepet er et svar på en latinamerikansk invasjon av USA».

Nettaktivitet: Det fire sider lange manifestet ble postet på 8chan.

I manifestet blir det uttrykt støtte til Brenton Tarrant og skytingen på New Zealand.

John Earnest, synagogeangrepet i San Diego

I SORG: Mange sørgende la ned blomster og hilsener utenfor synagogen i San Diego etter at en kvinne ble skutt og drept. Foto: Gregory Bull, TT Nyhetsbyrån/Scanpix

Dette skjedde: 27. april ble en 60 år gammel kvinne skutt og drept i en synagoge i Poway, San Diego. Tre andre ble skadet i angrepet.

Motiv: Jødehat.

Nettaktivitet: Et manifest undertegnet Earnest ble lagt ut på nett før angrepet. Manifestet er preget av jødehat og motstand mot kulturmarxisme.

Av manifestet går det frem at forfatteren er inspirert av Tarrant og terroraksjonen mot muslimer på New Zealand. Det ble også presisert at han ønsket å inspirere andre.

På 8chan skal Earnest ha skrevet at han skulle strømme angrepet live på Facebook, men en slik video er ikke funnet.

Brenton Tarrant, moskéangrepet i Christchurch

MOSKÉSKYTING: 51 mennesker ble drept i skyteangrepet mot moskeene på New Zealand. Foto: Edgar Su, Scanpix

Dette skjedde: 15. mars ble 51 mennesker og 49 skadet i et skyteangrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand.

Politiet mener det er australske Brenton Tarrant som står bak. 28-åringen er siktet for terror, drap og drapsforsøk.

Ifølge politiet ble det funnet eksplosiver i bilen til Tarrant. Minst tre våpen ble beslaglagt.

Mulig motiv: Muslimhat.

Nettaktivitet: Angrepet ble strømmet direkte på Facebook. Før hendelsen ble et 74 sider langt manifest publisert på 8chan. Manifestet inneholdt blant annet høyreekstreme holdninger, muslimhat og støtte til Breivik.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 1. Terror
 2. Drap
 3. Ekstremisme
 4. Webview