Retten skal igjen vurdere Betew-forvaring

Etter at rettssaken har blitt utsatt to ganger, skal Borgarting lagmannsrett ta stilling til om Nokas-dømte Metkel Betew (38) skal tilbake i forvaring.

Statsadvokat Tormod Haugnes (t.v.) og forsvarer Marius O. Dietrichson fotografert i lagmannsrettssaken om prøveløslatelse av Nokas-dømte Metkel Betew i 2014. Til uka møtes de to juristene igjen i retten. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Påtalemyndigheten mener han må gjeninnsettes i forvaring fordi han har brutt vilkårene for prøveløslatelse. Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år etter Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004, der politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Betew ble prøveløslatt i 2014 etter å ha sonet minstetiden. Etter ti måneder i frihet ble han i august 2015 igjen varetektsfengslet, siktet for nye alvorlige lovbrudd. Oslo tingrett kom i juni fjor til at Betew skal gjeninnsettes i forvaring, en avgjørelse Betew anket.

Møtte andre Nokas-dømte

I vilkårene for prøveløslatelsen heter det at Betew ikke skal ha kontakt med kriminelle miljøer, blant dem andre Nokas-dømte. Dette vilkåret er brutt, mener påtalemyndigheten.

– Betew har ettertrykkelig, alvorlig og gjentatte ganger brutt vilkårene for prøveløslatelse, blant annet at han ikke skal ha kontakt med kriminelle miljøer. Han har møtt rundt 40 kriminelt belastede personer, mange av dem flere ganger. Og det er ikke snakk om tilfeldige møter, sier statsadvokat Tormod Haugnes.

Blant dem Betew har hatt møte med er tre av de andre Nokas-dømte, inkludert David Toska.

I tingretten hevdet Betew at kontakten med andre straffedømte var uskyldig, og at de snakket om hverdagslige ting som trening, politikk, studier og hvordan det går ute av fengslet.

– Vi bestrider ikke at han har møtt venner, og at noen av møtene har vært i strid med vilkårene. Men det er også det eneste han har gjort, og det er ikke en type overtredelse som kvalifiserer til gjeninnsettelse på forvaring. Og spesielt ikke nå, når han har sittet i varetekt i halvannet år, sa Betews forsvarer Marius Dietrichson til NTB før ankesaken ble utsatt for andre gang i februar.

Forholdene Betew nå sitter varetektsfengslet for, gjelder blant annet drapsplaner. Påtalemyndigheten mener han sammen med den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes planla å drepe Imran Saber, også omtalt som «Onkel Skrue» og en nær bekjent av David Toska. Det ble tatt ut tiltale mot de to i mars i år. Dette forholdet er imidlertid ikke en del av saken Borgarting lagmannsrett skal behandle onsdag 14. juni og torsdag 15. juni.

Tredje forsøk

Ankesaken om gjeninnsetting i forvaring ble først berammet i november i fjor, så i februar i år. Begge ganger ble den utsatt fordi Betew ble syk. Statsadvokat Tormod Haugnes som er aktor i saken, sier at det ikke er aktuelt med en tredje utsettelse av ankesaken.

– Vi har tatt grep for å få gjennomført denne saken. Derfor forbereder vi nå alternativer, sier Haugnes.

Betew lider av en kronisk magelidelse, og skulle han igjen melde sykdomsforfall, kan det etter hva NTB forstår bli snakk om at han kan følge saken på videolink, eventuelt at han kun følger deler av saken.

– Store deler av ankesaken vil uansett bestå av opplesning av dokumenter, sier Haugnes.

Publisert: