PST: Sannsynlig med terrorangrep i Norge i år

PST mener det er sannsynlig at det kan begås terrorangrep her i landet i år. En 17 år gammel russer er siktet etter funn av en sprengladning i Oslo i helgen. 

PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat Signe Aalling (t.v) i PST orienterer pressen i forbindelse med gårsdagens pågripelse på Grønland i Oslo og det generelle trusselbildet mot Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte pressen søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo etter funn av bombelignende gjenstand natt til søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Politiet sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann ble pågrepet etter funn av bombelignende gjenstand natt til søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Politiet har sperret av et område på Grønland i Oslo og en mann ble pågrepet etter funn av bombelignende gjenstand natt til søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste søndag ettermiddag at PST nå oppjusterer trusselnivået for en periode for to måneder.

PST har tidligere vurdert det som "mulig" at Norge kan bli utsatt for terror i 2017. Bjørnland sier utviklingen den siste tiden ha skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen oppjusteres til "sannsynlig".

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdt søndag ettermiddag pressekonferanse etter at det lørdag kveld ble funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. En 17-åring er pågrepet i saken.

– Vi vet ikke ennå om han hadde tenkt å gjennomføre et angrep, men i lys av funnet og det vi vet om hans bakgrunn er det all grunn til å etterforske saken, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

PSTs politiadvokat Signe Aalling opplyser at den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial.

Den siktede 17-åringen kom til Norge som asylsøker sammen med familien i 2010, og han har fortsatt status som asylsøker. Ifølge NRK , som har fått bekreftet identiteten hans, har gutten vært bosatt et sted i Nord-Norge sammen med familien. Han framstilles for varetektsfengsling mandag.

17-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, opplyser at hennes klient ikke erkjenner straffskyld, skriver VG.

Tidligere kjennskap

17-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven.

Politiadvokat Aalling bekrefter at PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Det dreide seg da om forebyggende tiltak. Flere personer rundt gutten sier de har varslet om bekymring for hans ekstreme holdninger, og at de varslet det lokale politiet. Etter det NRK kjenner til, gjennomførte lokalt politi bekymringssamtaler med gutten, og PST ble varslet.

PST jobber nå for å avklare om det var andre personer involvert. De skal også undersøke om den siktede kan kobles til 39-åringen, som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm, ifølge Svenska Dagbladet.

– Ikke være naive

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) roser enkeltpersonen som tipset politiet om 17-åringen og politiets innsats. Han sier dette viser at årvåkenhet er viktig.

– Jeg legger PSTs vurdering til grunn når de i dag sier at terrortrusselen mot Norge midlertidig er skjerpet. Jeg vil understreke at Norge er et grunnleggende trygt samfunn. Vi har et åpent og demokratisk samfunn, men vil også av den grunn være sårbare. Derfor skal vi ikke være naive, sier Amundsen.

Politidirektoratet innfører ingen ekstra tiltak søndag som følge av det oppjusterte trusselnivået. Fredag ble det innført midlertidig bevæpning i de største byene og på Oslo lufthavn. Mandag skal direktoratet ha et møte med alle politimestrene, og da skal det vurderes om det er grunnlag for nye tiltak, opplyser beredskapssjef Knut Smedsrud i Politidirektoratet til NTB.

Avhørt søndag

Den siktede 17-åringen har søndag sittet i et fem og en halv timer langt avhør med PST, opplyser hans forsvarer overfor Aftenposten. Forsvarer Aase Karine Sigmond sier at gutten er et barn og at det er snakk om guttestreker.

– Min klient avviser at han er ekstrem radikal islamist. Han tar avstand fra IS og deres voldshandlinger, sier Sigmond til NRK.

Hun sier videre at 17-åringen ikke hadde planer om å bruke gjenstanden til et terroranslag.

Tenåringen ble pågrepet lørdag kveld etter at det ble funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Politiet sperret av området, og det ble gjennomførte en kontrollert sprengning av gjenstanden. Det var en parkeringsvakt som varslet politiet om 17-åringen lørdag kveld.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Strand: – Wirak er redd folke­meningen i For­sand

  2. E39: Fastkjørt vogntog lager ikke kø lenger

  3. Anbefaler munnbind på buss og tog

  4. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

  5. Stavangerforlag står bak bokhaustens største suksess

  6. Elite­serie­trener klar for lokal klubb