Nå kommer de nye 50- og 500-kronesedlene

Torsdag 18. oktober tas de nye 50- og 500-kronesedlene i bruk. Utvær fyr og redningsskøyta RS 14 Stavanger er hovedmotiv på sedlene.

Publisert: Publisert:

Ny 50- og 500-kroneseddel kommer i slutten av oktober. Foto: Norges Bank / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Temaet for den nye 50-kroneseddelen er «Havet som binder oss sammen». Det symboliseres gjennom hovedmotivet på seddelen, som er Utvær fyr i Solund kommune. Fyrstasjonen fra 1900 er det vestligste punktet i Norge.

På baksiden av seddelen er noe som kan minne om et lyssignal fra et fyr over slake bølger. Langs hele kysten er det rundt 21.000 fyr og sjømerker som hjelper sjøfarende med å navigere.

Les også: Terje Tønnessen fra Sandnes har vært med å designe de nye sedlene.

Terje Tønnessen fra Sandnes er mannen bak noen av motivene på de nye sedlene.

500-kroneseddelen har «Havet som gir oss velferd» som tema, og har redningsskøyta RS 14 Stavanger som hovedmotiv. Skøyta er designet av Norges mest kjente båtbygger Colin Archer, og ble bygget på verftet hans i Larvik. Den ble sjøsatt i 1901 og hadde til sammen 37 år i aktiv tjeneste for Redningsselskapet. Den skal nå bevares som museumsfartøy.

I mønsteret på baksiden av 500-kroneseddelen kan man skimte en oljeplattform, mens vinden er noe sterkere, og bølgene noe større, enn på 50-kroneseddelen.

Les også:

Les også

Norges Bank vurderer nye e-penger

De nye 50- og 500-kronesedlene kommer som en del av fornyingen av samtlige norske sedler, og er i likhet med de øvrige sedlene basert på et designforslag fra Metric Design og Terje Tønnessen fra Sandnes. 30. mai i fjor kom de nye 100- og 200-kronesedlene, mens 1000-kroneseddelen blir utgitt i 4. kvartal neste år.

Dagens 50- og 500-kronessedler vil være gyldige i ett år etter at de nye sedlene er lansert.

Les også:

Publisert:

Les også

  1. Sentralbanksjefen sender milliarder i kverna 

  2. Norges Bank bruker 20 millioner på å reklamere for nye pengesedler

  1. Norges Bank
  2. Sandnes