NRK: Giske stiller ikke på sentralstyrets møte

Sentralstyret i Arbeiderpartiet skal møtes for å gjennomgå varslene om upassende oppførsel av nestleder Trond Giske. Ifølge NRK vil han ikke stille på møtet.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var fram til mandag kveld uklart om Giske ville delta på møtet i sentralstyret, men siden han nå er fritatt fra vervet som nestleder møter han heller ikke i sentralstyret, melder NRK.

Samme kveld meddelte Ap-leder Jonas Gahr Støre at Giske er fritatt fra sitt verv på ubestemt tid.

En av kvinnene som har varslet om upassende oppførsel, sier til NRK at hun er lettet over at Giske ikke skal være med og behandle saker som omhandler ham selv. Hun frykter imidlertid at Giske fortsetter som nestleder etter at varslingssakene er behandlet.

Ifølge kanalen skal en advokat gå gjennom varslingssakene. Ifølge Dagens Næringsliv skal flere av varslerne ha fått beskjed fra partikontoret om at varslingssakene deres skal få en slik ny juridisk vurdering.

Flere sentrale kilder har tidligere understreket at det er viktig at varslerne tas godt vare på, men også at rettssikkerheten til Giske sikres.

– Tror ikke Giske vil trekke seg

Flere eksperter tror Giske vil kjempe videre for sitt politiske liv.

– Jeg tror ikke han ville lagt seg så flat og sagt unnskyld helt uten forbehold dersom han vurderte å trekke seg. En slik beklagelse er dessuten mest effektiv dersom man ønsker tilgivelse, sier politisk redaktør Tone Sofie Aglen til NRK.

Hun viser til intervjuene Trond Giske ga før jul, der han beklaget på det dypeste.

– Det er liten tvil om at det enkleste for partiet ville vært at Giske trakk seg, men det har jeg vanskelig for å se for meg at han gjør, sier Aglen.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener også at Giskes uttalelser viser at han fortsatt er villig til å kjempe for sin stilling som nestleder i partiet.

Juridisk vurdering

Giske la mandag kveld ut en melding på Facebook der han blant annet skriver at han mener det har kommet fram grunnløse påstander om ham. Aglen mener denne meldingen peker i samme retning.

Giske har vært sykmeldt siden 22. desember. Overfor NTB har han avvist at han har utsatt noen for seksuell trakassering.

Fredag skrev Dagbladet at en juridisk vurdering av varslene ikke var bestilt av partikontoret, men av partiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen. Vurderingen konkluderte med at det kan dreie seg om trakassering, men var gjort på basis av varslernes versjon, uten Giskes tilsvar.

I avisen ble dette beskrevet som å gå bak ryggen til partisekretær Kjersti Stenseng, siden det er partikontoret og partisekretæren som skal håndtere slike saker. Overfor Klassekampen presiserer Amundsen at han står inne for egen håndtering av saken.

– Vi har overholdt våre forpliktelser overfor varslerne i tråd med partiets retningslinjer, sier han.

Støttespillere tror Giske stiller

Hans kritikere mener alvoret i varslene er nok til at Giske mister sentralstyrets tillit tirsdag. Politikerens støttespillere tror likevel han stiller på sentralstyremøtet. Andre mener det er uhørt hvis han er til stede på et møte som skal behandle varslinger mot ham, ifølge Dagbladet.

Aust-Agder Aps leder og sentralstyremedlem Jon Rolf Næss håper partiet kan bruke tid på behandlingen av saken.

– Trond er ikke en person som må stoppes på timen. Jeg stiller til møtet 2. januar med et åpent sinn. Dette er ikke en sort/hvitt-sak, og vi skal bruke god tid på å vurdere veien videre, sier Næss til avisen.

Les også

 1. Trond Giske vil kjempe for å beholde nestledervervet

 2. Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet

 3. Giske: Falske varsler lekket til mediene

Publisert:
 1. Trond Giske
 2. Seksuell trakassering
 3. NRK
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Mest lest akkurat nå

 1. Gutt satt fast på fjell­hylle – reddet ned i god behold

 2. Jonas Gahr Støre til Aftenbladet etter rusavklaring: – Godt å få sagt det

 3. I neste uke kan du registrere deg for vaksine

 4. – Dette vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA

 5. Avverga tidenes kultur­poli­tiske skan­dale

 6. Hadia Tajik om fødselsdrama: – I løpet av seks dager, var jeg fire ganger på operasjons­bordet