Slankeopererte: Mindre diabetes og høyt blodtrykk, men mer angst og depresjon

Solveig Mathiassen Knight (37) har gått ned 62 kilo siden hun ble slankeoperert. Men selv om livstruende sykdommer er borte, er nye kommet til.

Publisert: Publisert:

Solveig Knight var overvektig og hadde livstruende sykdommer. Nå er hun slank, men ble ufør etter operasjonen. Foto: Jan T Espedal

 • Tine Dommerud
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Pasienter som blir fedmeoperert, får bedre fysisk helse, skriver Aftenposten. Mange blir kvitt diabetes og høyt blodtrykk. Men flere må ta medisiner mot angst og depresjon. Det viser norsk forskning.

Fra 2001 til 2016 er rundt 17.000 pasienter operert for fedme, ifølge Norsk pasientregister.

Tok år før hun ble operert

Trebarnsmor og skolepsykolog Solveig Knight (37) er en av disse. Fra hun begynte å tenke på slankeoperasjon til hun ble operert, tok det syv år. Selv om livet er lettere, i bokstavelig forstand, er Knight ufør som følge av ettersykdommer av operasjonen.

Solveig Mathiassen Knight kan ikke lengre jobbe som PP-rådgiver fordi hun har fått ME og store smerter. Foto: Jan T Espedal

 • Legen anbefalte slankeoperasjon: Thomas Edland valgte heller å lytte til faren

Og hun er ikke alene. For første gang har forskere ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold sett på en stor gruppe pasienter med overvekt og vurdert fordeler og ulemper med slankeoperasjon.

Artikkelen ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet JAMA denne uken. Forskere ved Sykehuset i Vestfold har tatt for seg 1888 pasienter som har slitt med vektproblemer.

Forskning basert på data

Forskerne har brukt registerdata som oppfølging, det vil si data fra reseptregisteret, og data fra Norsk pasientregister om operasjoner og komplikasjoner.

– Svakheten er at vi ikke har snakket med pasientene. Vi vet derfor ikke noe om hvor mye de gikk ned i vekt eller hvordan de opplever livskvaliteten, sier førsteforfatter Gunn Signe Jakobsen ved Sykehuset i Vestfold.

De fedmeopererte pasientene ble fysisk friskere:

 • Blodtrykket ble bedre
 • Diabetes ble redusert
 • Kolesterolet ble redusert

– Vi så at kirurgisk behandling ga pasientene en god og varig effekt. For å si det slik: For disse sykdommene er fedmekirurgien suveren, sier Gunn Signe Jakobsen.

Men samtidig viser registerdataene at de ble dårligere, hovedsakelig psykisk:

 • Økt bruk av medisiner mot depresjon
 • Mer bruk av sovemedisin
 • Mer bruk av medisin mot angst
 • Mer bruk av smertestillende

– Rent behandlingsmessig er fedmekirurgien suveren mot disse sykdommene, sier førsteforfatter Gunn Signe Jakobsen. Foto: John Bjoernersen

Mange slankeopererte får magesmerter

– Vi er litt overrasket over dette. Når det gjelder smertemedisin, kan det forklares med at en fjerdedel av de fedmeopererte har vært i kontakt med spesialisthelsetjenesten (sykehus), og at en del av smertene kan skyldes operasjonen. Noen har fått tarmslyng, og andre har fått galleproblemer. En tredjedel blir reoperert i mage eller tarm etter operasjoner.

– Kan økningen av medisiner mot angst og depresjon si noe om livskvaliteten?

– Ja, det kan kanskje si noe indirekte om dette. Tidligere studier har vist at alvorlig-fedme-pasienter får en livskvalitet som nærmer seg befolkningsgjennomsnittet et par år etter operasjonen, men at dette endrer seg med tid.

 • Les også:
Les også

De ville ha med folk til å gå én million skritt på 100 dager. Sjekk hvor mange som ble med

Kunnskapssenteret har tidligere etterlyst dokumentasjon på effekt av slangeoperasjoner, og forskerne ved SiV mener man nå kan gi pasientene mulighet til å ta et mer informert valg dersom de vurderer operasjon.

– Pasienten kan selv sette fordel og ulempe opp mot hverandre. Hvor viktig er det å bli kvitt diabetes dersom de risikerer å få magesmerter, spør forskeren.

Hun presiserer at allerede i dag må alle pasienter som vurderer en slankeoperasjon, gjennom grundig skolering.

– Vi håper likevel at forskningen vil nå ut til mange slik at flere ser at det er flere sider ved en slik operasjon, sier Gunn Signe Jakobsen.

Alle forfatterne i studien er tilknyttet Sykehuset i Vestfold.

 • Då Elisabeth høyrde at ho risikerte å bli skild og mista håret etter slankeoperasjonen, heldt ho på å avlysa heile greia: Ikkje lett å bli lett

Jøran Hjelmesæth, som også er professor ved UiO, mener studien er viktig.

– Både pasient og behandler vil få en bedre bakgrunn for å velge best mulig behandling for den enkelte. Denne kunnskapen må jo også formidles til primærhelsetjenesten så fastlegen får et bedre grunnlag for henvisning til spesialisthelsetjenesten, sier han.

– Jeg var overvektig og livstruende syk, men i jobb. Nå er jeg normalvektig og ufør – men ikke livstruende syk lenger. Så til tross for smerter, ubehag og det at jeg er arbeidsufør, så har operasjonen forlenget livet mitt, sier Solveig Knight. Foto: Jan T Espedal.

Fra overvektig og syk til normalvektig og syk

Solveig Knight (37) jobbet som rådgiver i PP-tjenesten da hun ble operert. Det første året etter operasjonen gikk hun ned 62 kilo. Livet smilte, og Mathiassen Knight trente og var aktiv med tre sønner og hund.

– Det gikk strålende til å begynne med. Jeg ble kvitt søvnapné, høyt blodtrykk og forstadium til diabetes og diverse vondter, forteller hun.

Da vekttapet var på 50 kilo, fikk Knight gallestensproblemer og måtte opereres. Etter en stund begynte hun å føle seg slapp, skjelven og uvel.

– Fra å være i forstadiet til diabetes begynte kroppen min å produsere for mye insulin. Det betyr at jeg må gå på en ekstrem lavkarbokur. I tillegg har jeg utviklet ME, sier hun.

Solveig Mathiassen Knight (37) sier at hun gikk fra å være overvektig og syk til å bli normalvektig og syk. Fordi hun fremdeles har store smerter i magen er hun i perioder avhengig av sterke smertestillende medisiner.

– Til slutt ble jeg ufør. Summen av alt gjør at jeg ikke fungerer.

– Ville du gjort noe annerledes?

– Det er mulig jeg ville prøvd enda lengre å gå ned uten operasjon. Men problematikken jeg har fått med blodsukkeret ble ikke beskrevet i forkant for man var ikke klar over det. Jeg tror nok det kan være nyttig for mange å vite mer om slankeoperasjonens bakside.

Mathiassen Knught tror mange har det verre enn henne.

– Mange tror en slankeoperasjon er kvikk fiks til et slankt liv, men det er mye jobbing som ligger bak resultatene selv etter en operasjon.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 1. Overvekt
 2. ME
 3. Helse
 4. Depresjon
 5. Angst