Sterk seremoni og jublende hyllest for fredsprisvinnerne

Flere tusen møtte fram for å hylle fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege. Fra de to er budskapet krystallklart: Det er nok sympati, verden må handle.

Publisert: Publisert:

Samlet til gallamiddag til ære for fredsprisvinnerne: Fra venstre: Lederen av Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen, Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad, Madeleine Kaboyi Mukwege, fredsprisvinner Denis Mukwege, dronning Sonja, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • andreas.lof@ntb.no
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Flere tusen møtte opp utenfor Grand Hotel mandag kveld for å hylle fredsprisvinnerne Denis Mukwege og Nadia Murad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nadia Murad og Denis Mukwege mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus mandag. Prisen ble overrakt av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kongefamilien satt fremst i Oslo rådhus for å overvære utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Amal Clooney var selv til stede i Oslo rådhus da hun ble takket av fredsprisvinner Nadia Murad for sin innsats for å stille IS til ansvar for folkemordet på yazidi-minoriteten i Irak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denis Mukwege holdt en sterk tale etter at han hadde mottatt Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– I dag er dagen hvor det gode har seiret over det onde, sa nobelprisvinner Nadia Murad etter å ha mottatt Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit, her sammen med kronprins Haakon og dronning Sonja, var en av flere som ble rørt til tårer under fredsprisutdelingen mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hvis det er én krig som skal føres, er det krigen mot likegyldigheten som tærer på våre samfunn, sa fredsprisvinner Denis Mukwege i en tordentale da han mandag mottok fredsprisen i Oslo rådhus sammen med irakiske Nadia Murad.

Talene under den følelsesladde nobelprisutdelingen rørte både prisvinnere, kongelige og politikere til tårer.

– Det var sterke historier det de to hadde å fortelle, sa statsminister Erna Solberg (H) etter seremonien.

– Nok er nok!

Mukwege arbeider som lege ved Panzi-sykehuset i Kongo, der han i en årrekke har vært vitne til de brutale overgrepene kvinner og barn blir utsatt for i væpnet konflikt. I sitt nobelforedrag fortalte han en sterk historie om ei atten måneder gammel jente som hadde blitt voldtatt av en lokalpolitiker i landsbyen Kuvamu.

Det samme skjedde med minst 48 andre barn, uten at verken verden eller lokalsamfunnet reagerte.

– Dette er muliggjort av en fraværende rettsstat, av at tradisjonelle verdier har kollapset og at straffriheten får råde, særlig for dem som sitter ved makten, sa Mukwege.

– Nå har det vært nok vold i Kongo. Nok er nok! Fred nå!, var budskapet fra fredsprisvinneren.

Jubel og tårer

Mukwege ble flere ganger avbrutt av jubel og uvanlig lange applauser. Kronprinsesse Mette-Marit og lederen av Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, var blant dem som ble rørt til tårer.

Blanke øyne hadde de også da de lyttet til talen til Nadia Murad, som tilhører yazidi-minoriteten i det nordlige Irak. Sammen med tusenvis av andre kvinner ble hun tatt til fange og brukt som sexslave av jihadistgruppa IS.

Fredsprisvinneren var tydelig preget, både av det hun selv har vært utsatt for og sitt brennende engasjement for at gjerningspersonene blir stilt til ansvar.

– Etter folkemordet på yazidiene fikk vi internasjonal og lokal sympati, og mange land innså at dette var folkemord. Men det stoppet ikke, slo Murad fast.

– Unge jenter blir solgt, kjøpt, holdt fanget og voldtatt hver eneste dag. Det er ufattelig at lederne i 195 land rundt om i verden ikke mobiliserer for å frigjøre disse jentene, sier hun.

Etterlengtet pris

Blant de celebre gjester som fylte Oslo rådhus under seremonien, var menneskerettsadvokaten Amal Clooney, som kjemper for at IS en dag blir stilt til ansvar.

Nobelkomiteen har fått mye ros for å tildele årets fredspris til Murad og Mukwege, som begge har vært nominert flere ganger. Mange mener det er på høy tid at kampen mot seksuell vold i krig og konflikt blir satt på dagsordenen.

At tildelingen er populær, kom ikke minst til syne under det tradisjonsrike fakkeltoget til ære for prisvinnerne mandag kveld. I år hadde minst fire tusen møtt fram, og for første gang ble det utsolgt for fakler, opplyser arrangøren, Norges Fredsråd, til NTB.

Da Murad og Mukwege tradisjonen tro kom ut på balkongen på Grand Hotel for å motta hyllesten, steg jubelen til himmels. Deretter gikk de to inn til en femretters gallamiddag der både kongefamilien, politiske ledere og kjendiser var til stede.

Publisert:

Les også

  1. LES OGSÅ: Mukwege tilegnet prisen til alle ofre for seksualisert vold

  2. LES OGSÅ: Murad: – Dette er dagen hvor det gode har seiret over det onde

Mest lest akkurat nå

  1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

  2. – De kaller det tidenes funn i Norge

  3. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

  4. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

  5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

  6. Pizzabakerens hemmelighet