Tau-ferja, Mortavika-Arsvågen og bussene rammes ved storstreik

Både Tau-ferja og Mortavika-Arsvågen rammes hvis det blir storstreik fra søndag morgen. I alt 35.000 ansatte innen buss, matvareindustri, spedisjon og en rekke bransjer er tatt ut i streiken.

Industri, ferjer og busser er blant tingene som kan rammes av streik.
 • NTB
 • Ove Heimsvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På lista fra arbeidstakerorganisasjonen LO står det at Rute B i Mortavika-Arsvågen og rute 2 i Stavanger-Tau rammes hvis det blir streik. Både skipsførere, skippere og besetning vil bli tatt ut.

Onsdag formiddag varsler Norled, som drifter rute 2 Stavanger-Tau, at all ruteproduksjon innstilles fra og med søndag 8 april dersom streiken blir et faktum.

En streik trer i kraft fra midnatt lørdag 7. april hvis partene i LO og NHO ikke blir enige om årets lønnsoppgjør.

I tillegg er sjåfører i Norgesbuss avdeling Forus tatt ut. Det kan få en del å si for busstrafikken.

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund ved starten av tarifforhandlingene 2018. Forhandlingene brøt sammen før påske og oppgjøret går nå til mekling.

Meklingen, der avtalefestet pensjon (AFP), krav om reise, kost og losji og tjenestepensjon står sentralt, begynner onsdag. For første gang på mange år er det samordnet oppgjør, derfor kan en streik ramme mange fra første dag.

Krevende temaer

– Vi har alltid som utgangspunkt at vi skal komme til enighet under en mekling, men vi har krevende tema på bordet, derfor forbereder vi oss også til streik dersom vi ikke skulle bli enige. På bordet ligger våre krav om en mer rettferdig pensjon og bedret kjøpekraft, og også krav knyttet til reise, kost og losji for utsendte arbeidstakere, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO varsler at de vil ta ut nærmere 29.000 medlemmer i streik søndag ved brudd, hvorav 7.868 er omfattet av Industrioverenskomsten. Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun disse som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29.000 bli tatt ut.

Dette er noen av bedriftene som er tatt ut i Rogaland:

 • For hele listen fra LO, sjekk HER

3200 i Fellesforbundet i Rogaland

– Alle de som det nå er sendt ut varsel om plassfratredelse for går ut i streik fra søndag klokken 06.00. I Rogaland omfatter dette i overkant av 3200 innen våre overenskomster, sier distriktssekretær Morten Larsen i Fellesforbundet.

Allerede tirsdag ettermiddag er Fellesforbundet i gang med å diskutere en eventuell opptrapping av streiken. En opptrapping kan skje med fire dagers varsel.

– Av erfaring er det først når den tvungne meklingen starter at partene begynner å snakke skikkelig med hverandre. Og vi håper selvfølgelig å unngå streik, sier Larsen til Aftenbladet.

Han konstaterer at de aller fleste bedrifter som blir omfattet av en eventuell storstreik har varslet permitteringer for andre arbeidsgrupper i bedriftene sine.

Bussjåfører i Stavanger og Sandnes omfattes

YS har varslet Riksmekleren om plassfratredelse for i underkant av 6000 medlemmer tilknyttet forbundene Delta, Negotia, Parat, SAFE og YTF.

Blant annet tar YS ut 1300 bussjåfører i Oslo og omegn, Stavanger og Sandnes fra søndag, om det ikke blir enighet.

– Vi skal gjøre vårt for å unngå storstreik, men det er ingen grunn til å legge skjul på at vi står overfor noen utfordringer når vi nå skal løse kompliserte spørsmål om både AFP og pensjon, sier Vegard Einan, leder for YS Privat.

Les også

 1. Storstreik kan stanse fly og busser

 2. Riksmekleren styrker laget før stormekling

Publisert:
 1. Streik
 2. YS
 3. Landsorganisasjonen (LO)
 4. NHO

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 4. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Lugar med balkong er ikke nok. Flere stiller krav om hva som skjer under dekk