Frp: Kommunene har råd til å oppfylle barnehagekrav

Overskudd i kommuner som ikke innfrir den nye barnehagenormen, bør brukes til å betale for den, mener Frp. Konklusjonen får KS til å reagere.

Frps utdanningspolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen mener de norske kommunene som ikke allerede innfrir kravet til bemanning i barnehagene, har nok penger til å gjøre det. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Kristian Skårdalsmo
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I bare fire av de 99 kommunene som ikke oppfyller bemanningsnormen, er overskuddet for lite til å finansiere den. Det viser 2017-tall fra kommunenes interesseorganisasjon KS som Fremskrittspartiet har satt sammen.

– Jeg mener de 99 kommunene, hvorav 46 er styrt av Arbeiderpartiet, bør være villige til å sikre økt bemanning i barnehager. Og med overskuddet i 2017 har de all mulighet til å gjøre dette, sier Frps utdanningspolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen til NTB.

Hun viser til at Bergen i fjor hadde et overskudd på 1,1 milliarder kroner, og at det vil koste kommunen 83 millioner å følge normen.

– Det viser at det er rom for å følge normen, dersom man evner å prioritere, sier Frp-politikeren.

Norm vedtatt

Den nye bemanningsnormen for barnehagene ble torsdag vedtatt i Stortinget. Normen går ut på at det maks skal være tre barn under tre år per voksen og maks seks barn over tre år per voksen i norske barnehager fra 1. august i år.

KS bekrefter tallgrunnlaget Frp legger fram, men mener det blir altfor enkelt å kreve bruk at kommunenes overskudd til å innfri normen.

– Å argumentere mot varig fullfinansiering av et statlig pålegg med at det er oppstått en overraskende engangsinntekt i 2017, har jeg veldig vanskelig for å se finnes god og saklig argumentasjon for, sier Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, til NTB.

Ap: Frp forstår ikke kommuneøkonomi

Han peker på at 2017 var et spesielt godt år for kommunene på grunn av høyere skatteinntekter. Men framover er det små forventninger til at kommuneøkonomien blir like god.

Ap mener utspillet viser at Frp ikke forstår kommuneøkonomi.

– Ingen ansvarlige kommuner vil bruke engangsinntekter på varige driftsutgifter. Det er å gamble med innbyggernes penger, sier Aps utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen.

– Regjeringen fortsetter ansvarsfraskrivelsen og skyver regninga for sin egen bemanningsnorm over på alle andre. Det er tafatt og lite ambisiøst, sier han.

KrF-krav

KrFs utdanningspolitiske talsmann Hans Fredrik Grøvan sier oppfylling av normen i år først og fremst handler om å lage en overgangsordning for de private barnehagene, spesielt de små.

– Men vi vil også bedre finansieringen for de kommunene som fortsatt mangler midler etter en rettferdig fordeling, sier han til NTB.

Grøvan vil ikke svare direkte på om han er enig eller uenig i at de kommunene som ikke innfrir normen, allerede har nok penger.

– Vi forholder oss til de tallene vi har fått fra KS. Kan det legges fram dokumentasjon på at de kommunale behovene har endret seg, vil vi selvfølgelig vurdere ny informasjon.

Barn i streik

De 99 kommunene som ikke følger normen i antall ansatte, hadde i sum et overskudd på 7,2 milliarder i fjor. De samme kommune vil få en utgift på 700 millioner for å innføre normen både i offentlige og i private barnehager.

Både foreldre og organisasjoner som Redd Barna har lenge sagt at de mener bemanningsnormen er for dårlig fordi den ikke sikrer en minimumsbemanning i hele åpningstiden. Foreldre over hele landet tar derfor fredag barna sine ut i streik.

– Ingen barn tar skade av en fridag med foreldrene for å oppleve demokrati og medborgerskap i praksis, sier Caroline Marita Omberg til Dagsavisen. Hun er en av initiativtakerne bak Facebook-gruppen «Foreldreopprøret 2018».

Les også

 1. Bemanningsnorm uten finansiering er en skandale

 2. Foreldre mot bemanningsnorm tar barna ut i streik

Publisert:
 1. Streik
 2. Revidert nasjonalbudsjett
 3. Barnehage

Mest lest akkurat nå

 1. Korvetten AS begjært konkurs

 2. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 3. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 4. Russisk gass fyrer opp Tyskland

 5. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 6. Avviser at kroppsbyggere er mer skeptiske til vaksinen: – Det er heller motsatt