Sesongslutt for kongeskipet

Kong Harald markerte mandag at årets seilingssesong med kongeskipet Norge er over. Det skjedde med den tradisjonelle debarkeringen i Frognerkilen i Oslo.

Publisert: Publisert:

Kong Harald på vei om bord i sjaluppen før han debarkerte K/S Norge i Frognerkilen i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB

Kong Harald går om bord i kongeskipet før debarkeringen av K/S Norge i Frognerkilen i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kongeskipet har hatt en variert sesong i år. Det ble benyttet både under kongeparets fylkestur til Hordaland i juni og da kronprinsen besøkte Vega i Nordland i juni.

Dronning Sonja reiste også med skipet da hun i august besøkte Oscarsborg festning der Oscarsborgoperaen satte opp forestillingen «Aida».

Under debarkeringen inspiserte kong Harald skipet og takket mannskapet, som hadde stilt opp på akterdekket, for en flott sesong.

Kongeskipet Norge har en besetning på 54 personer, derav 18 befal og 36 vernepliktige. Det holdes i drift av Sjøforsvaret. Vinterstid er bemanningen redusert til et minimum på rundt 25 personer.

Kongeskipet ble bygd i 1937 og gitt som folkegave til kong Haakon på hans 75-årsdag 3. august 1947. Skipet ble deretter ombygd og tatt i bruk fra 9. juni 1948.

Kongeskipet Norge og danske Dannebrog er i dag verdens to eneste gjenværende kongeskip.

Skipet er normalt i bruk mellom slutten av mai – da kongen foretar embarkeringen – og slutten av september.

Publisert: