Skoleledelse nektet Unge Venstre å bruke hasj-plakat – kan ha vært grunnlovsstridig

Statsministeren er blant dem som reagerer på at Unge Venstre ble hindret i å sette opp plakat om legalisering av cannabis. Grunnlovsstridig, mener advokat.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– De skoler og lærere som har forsøkt å stoppe Unge Venstres materiell, begrenser derfor demokratiutfoldelsen på en måte som ikke er akseptabel, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Facebook.

Alle ungdomspartiene forlot fredag en skoledebatt på Breivang videregående skole i Tromsø i protest etter at skoleledelsen tvang Unge Venstre til å ta ned en plakat med påskriften «Legalize it».

Unge Venstre har bedt advokat Jon Wessel-Aas om en juridisk redegjørelse for hendelsen. Wessel-Aas mener et slikt forbud er et brudd på Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

– Det er tale om alvorlige inngrep i ytringsfriheten som kan føre til rettslige sanksjoner overfor de ansvarlige, skriver han i vurderingen.

Utdanningsetaten snur

Etter en prat med kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har utdanningsetaten i Troms snudd i saken.

– Å nekte er ikke riktig ut fra de vurderingene vi har fått fra kunnskapsministeren og sentrale politikere nå, sier fylkesutdanningssjef Børre Krudtå i Troms til NRK.

Krudtå vil ikke klandre skoleledelsen eller de ansatte for at hendelsen oppsto, fordi de opptrådte i tråd med beskjeden fra skoleeier.

– Innskrenking av ytringsfriheten

Kunnskapsministeren sier at fylkeskommunene har ikke kan hindre Unge Venstre i å fremføre sine synspunkter.

– Skolevalg er en del av demokratiopplæringen. Der står partiene fritt til å fremme de sakene og synspunktene de ønsker, sier han til NRK.

Leder i Venstre, Trine Skei Grande, er glad for at utdanningssjefen har snudd.

– Dette var ikke en opptreden der det virket som om de voksne var i rommet. Vi må møte argumenter med argumenter og ikke rive ned hverandres standpunkt. Det er ingen tvil om at dette var en innskrenking av ytringsfriheten, sier hun.

Krangling

Bård Altmann, samfunnsfaglærer og debattleder, sto i en heftig krangel med fylkesleder Benedicte Bjørnås i Unge Venstre og hennes partifeller få minutter før debatten skulle starte, ifølge iTromsø.

Han mente at ungdomspolitikerne gjerne kunne ytre seg om legalisering i debatten, men at de ikke kan stå med en slik plakat.

Assisterende rektor Bente Killie mente plakaten var et brudd på opplæringsloven.

– Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka! sa hun.

Ifølge Wessel-Aas gjelder denne loven kun kommersiell reklame og omfatter dermed ikke politiske ytringer fra et ungdomsparti.

– Ubehagelig

Unge Høyres Julie Aasland sier til Nordlys at hun opplevde hele seansen som ubehagelig.

– Det var ekkelt. Man prøvde å rive plakater fra Unge Venstre slik at de ikke fikk fremme sitt budskap. Valgtorget skulle være etter debatten, men nå ble det verken debatt eller valgtorg. Alle partiene pakket sammen.

Publisert: