Den norske kirke hentet fødselsmeldinger ulovlig

Den norske kirke slipper bot, men har blitt irettesatt av Datatilsynet for å innhente fødselsmeldinger ulovlig i oktober og november 2018.

Datatilsynet har avdekket at Den norske kirke har brudd personvernlovgivningen ved å hente inn fødselsmeldinger etter 1. oktober 2018.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Vi beklager at kirken innhentet fødselsmeldinger fra Folkeregisteret mellom 1. oktober og 14. november 2018, og at informasjonen om hvordan fødselsmeldinger ble brukt ikke var god nok, sier fungerende direktør Jan Rune Fagermoen i Kirkerådet.

Tidligere ble Den norske kirke pålagt av staten å registrere nyfødte som har minst én forelder med medlemskap. Praksisen ble faset ut 1. oktober 2018, men fortsatte i halvannen måned, skriver Vårt Land.

– Datatilsynet vurderer at Den norske kirke handlet kritikkverdig, og har derfor valgt å varsle en irettesettelse for lovbruddene, sier juridisk seniorrådgiver Anders Obrestad til avisen.

I den aktuelle perioden ble det registrert 4.477 barn med minst én forelder som var medlem. Rundt 3.200 av dem ble døpt og dermed medlemmer i Den norske kirke.

Ifølge Obrestad ble de ulovlig innhentede opplysningene slettet i august i fjor. Da kirkeloven ble opphevet 1. januar i år, slettet kirken registeret med over 100.000 udøpte barn med minst én forelder som var medlem.

Saken er ikke ferdig behandlet av Datatilsynet. Den norske kirke har frist fram til 12. august for å gi tilbakemelding.

Les også

  1. Dåpstallene sank kraftig i fjor

Publisert:
  1. Folkeregisteret
  2. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

  1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

  2. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

  3. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

  4. – Jobben begynner etterpå, når du har svelget. Da begynner du å miste følelsen i armene og sånn

  5. Måkenachspiel etter Gladmaten

  6. Buklanding for SAS