Venstre vil stille miljøkrav til drosjer

Venstre vil innføre utslippskrav for drosjenæringen i Hordaland og Rogaland. Loven gir fylkeskommunene hjemmel til å stille slike miljøkrav.

Venstre-politikeren mener det er på tide å stille miljøkrav også til drosjene. Illustrasjonsfoto: T ore Sannum, NTB scanpix
 • NTB
 • Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er allerede stilt utslippskrav i forbindelse med fergeanbud og annen kollektivtrafikk. Angeltveit mener utviklingen innen hybrid-, hydrogen- og elbiler gjør det både aktuelt og nødvendig at det også stilles miljøkrav til drosjene, skriver Bergens Tidende. Han viser blant annet til at luften i Bergen tidvis er helseskadelig. Det betyr ikke at Venstre-politikeren nødvendigvis vil ha krav om nullutslippsbiler.

– Det viktige nå er at det fastsettes et mål for hvor høye utslipp drosjene kan ha, og at næringen innfrir dette målet. Teknologiutviklingen og markedet vil bidra til at dette er fullt mulig å få til, sier Angeltveit.

Venstre i Rogaland henger seg på:

– Dette er absolutt aktuelt i Rogaland, i hvert fall i storbyområdet på Nord-Jæren der du har relativt mange drosjer og ikke så lange avstander de kjører.Teknologien er blitt mye bedre, el-teknologien har hoppet framover de siste årene. Det er også blitt mye bedre ladeteknologi, sier Kjartan Alexander Lunde, medlem av samferdselsutvalget i fylket.

Han minner om at transportsektoren står for en stor andel av klimagassutslippene.

– Dette er også bra for luftkvaliteten. Jeg ser for meg en innfasingsperiode på fire-fem år slik at vi får bygd ut ladeinfrastruktur, sier han.

Administrerende direktør Jan Valeur i Bergen Taxi, som har rundt 400 drosjer, er «positivt avventende» til forslaget og sier det er viktig at aktørene går i takt for å finne gode løsninger.

– Vi stiller allerede krav til eierne om at alle nye drosjer i bilparken vår skal innfri en øvre grense for CO2-utslipp, og har gjennom flere år vært i dialog med både fylkeskommunen og Bergen kommune om å bidra til en klimavennlig utvikling.

Les også

 1. Venstre krever flere tiltaksplasser

 2. Venstre: Gratis barnehage og SFO for lavinntektsfamilier

 3. Nå vil Venstre avlyse 24. konsesjonsrunde

 4. Venstre går inn for plastforbud

 5. Venstre vil la kommunene bestemme søndagsåpne butikker

Publisert:
 1. Venstre (V)
 2. Drosjenæringen
 3. Klima
 4. Miljø
 5. CO2

Mest lest akkurat nå

 1. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 2. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 3. Når kommer vinteren, egentlig?

 4. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)

 5. Røykutvikling i bygg i Sandnes sentrum

 6. De åpnet nytt hotell, så kom koronaen. Nå dobler de igjen