Søreide i ilden om hemmelighold igjen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) måtte nok en gang svare på spørsmål om hemmeligholdet av Riksrevisjonens terrorkritikk i Stortinget.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) måtte svare på mange spørsmål om terrorsikring av offentlige bygg og situasjonen i Heimevernet da hun møtte i Stortingets spørretime onsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Gunnhild Hokholt Bjerve
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

. Anniken Huitfeldt (Ap) anklaget i spørretimen onsdag Søreide for å skyve saksbehandlere foran seg i et brev til Stortinget om hemmeligholdet av rapporten fra Riksrevisjonen, som slår fast at politiet og Forsvaret samarbeider for dårlig om sikringen av viktige offentlige bygg og anlegg.

– Jeg har ikke på noe tidspunkt dyttet saksbehandlere foran meg, bedyrer Søreide.

Hun avviser at hun misbruker sikkerhetsloven for å beskytte departementet og Forsvaret mot kritikk og sier det er gjort en grundig faglig vurdering av hvorvidt rapporten skulle graderes, altså holdes hemmelig.

Huitfeldt ville vite om Søreide hadde støtte hos statsministeren i beslutningen om å hemmeligholde rapporten, og om hun tok beslutningen selv eller overlot saken til embetsverket. Det fikk hun ikke noe klart svar på.

– Det er ikke embetsverket som bestemmer. Men det er en faglig vurdering som vi til slutt tar vår politiske beslutning om, sa Søreide. Beslutningen ble at det var nødvendig å gradere ytterligere i sammendraget.

-Vil skade rikets sikkerhet

Både Søreide og justisminister Per Willy-Amundsen (Frp) forsvarte hemmeligholdet av sammendraget, som Riksrevisjonen selv mente var trygt å offentliggjøre.

– Denne salen har vedtatt en sikkerhetslov og forventer at regjeringen skal forholde seg til den. De faglige vurderingene som er gjort av Forsvarsdepartementet har gjort nettopp det. Det tilsier at det vil være skadelig for rikets sikkerhet dersom detaljer skulle nå ut, sa Amundsen, som mente opposisjonen burde vise større forståelse for dette.

– Veldig godt samarbeid

Begge statsrådene brukte mye tid på å forsøke å korrigere det de mener er et feilaktig bilde av samarbeidet mellom politiet og Forsvaret.

– Det er i det hele tatt et veldig godt samarbeid som oppleves på alle områder, sa Søreide.

Amundsen mener beskrivelsen «som man forsøker å skape i det offentlige rom» rett og slett ikke er korrekt.

– Riksrevisjonens rapport ser ikke ut til å gjøre særlig inntrykk på regjeringen, kommenterte Per Olaf Lundteigen (Sp).

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har holdt en åpen høring om Riksrevisjonens rapport, men skal også holde en lukket høring 29. mai. Blant annet vil sjefene i Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste bli spurt om sitt syn på rapporten og om de har spilt noen rolle i hemmeligholdet.

Publisert: