Dagbladet, VG og NRK inngår samarbeid mot falske nyheter

Dagbladet, VG og NRK varsler tirsdag at de vil inngå et historisk samarbeid.

Publisert: Publisert:

Dagbladet, VG og NRK varsler tirsdag at de vil inngå et historisk samarbeid. Blant dem som vil være til stede når samarbeidet presenteres i Oslo tirsdag ettermiddag er Dagbladets redaktør John Arne Markussen (bildet). Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De lanserer et eget aksjeselskap under navnet Faktisk, som skal eies av VG og Dagbladet, ifølge NRK Dagsnytt.

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets stiftelse og NRK bidrar med til sammen åtte millioner kroner i oppstartsfasen.

Ansvarlig redaktør for prosjektet blir Dagbladets SKUP-vinner Kristoffer Egeberg.

Vi skal faktasjekke det politiske ordskiftet. Vi skal faktasjekke også mediene. Vi skal faktasjekke påstander, poster og saker i sosiale medier, spesielt de postene og sakene som trender. Vi skal faktasjekke debatter og kommentarer som får stor oppmerksomhet. Og vi skal også avdekke falske nyheter, sier han under dagens pressekonferanse.

Den nye tjenesten skal faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter, skriver NRK.

- Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier sjefredaktør i VG, Gard Steiro, i en pressemelding.

- Vi ser fram til dette samarbeidet og jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier. Og ikke minst at potensialet er større fordi det etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

I kjelleren i Litteraturhuset vil blant annet sjefredaktørene Gard Steiro i VG, John Arne Markussen i Dagbladet og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen være til stede på en pressekonferanse for å presentere samarbeidet.

På åpningsdagen på årets graveseminar for journalister (Skup) 31. mars, vil blant annet de to avisredaktørene samt programredaktør Kyrre Nakkim i NRK fortelle om hvorfor og hvordan norske redaktører vil satse på gravejournalistikk.

Publisert:

Les også

  1. Frps infoleder kalte faktasjekk-tjeneste en fallitt

  1. Verdens Gang (VG)
  2. Dagbladet
  3. NRK
  4. Medier
  5. Gard Steiro