Solberg: Formuesskattekutt ikke et fordelingspolitisk tiltak

Høyre vil kutte formuesskatten med 7,5 milliarder kroner. Det vil gi Norge nær 4.000 flere nullskattytere, ifølge regjeringens eget regnestykke.

Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg besøkte Stavanger surfeklubb på friluftslivshuset på Orre søndag. Hun er for øyeblikket på en vestlandsturné i forbindelse med åpningen av årets valgkamp. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Dette er ikke et fordelingspolitisk tiltak. Det er et verdiskapningstiltak. Poenget er at bedriftene ikke skal trenge å utbetale så mye for at eierne skal klare å betale formuesskatten sin, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

En oversikt regjeringen har utarbeidet, viser at dersom Høyre får fjernet formuesskatten på såkalt arbeidende kapital – kapital investert i blant annet maskiner og utstyr som bidrar til verdiskapning, vil det innebære at de 4.300 rikeste i landet vil stikke av med halvparten av skattekuttet på 7,5 milliarder kroner.

Solberg sier til VG at de ikke kommer til å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital over natten. Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor påpeker at regjeringen vil heve innslagspunktet i formuesskatten slik at alle som i dag betaler formuesskatt, får lettelser.

– Prinsippet mitt er at de som har inntekt, skal betale skatt. Så lenge du ikke har en reell inntekt, så mener jeg at du ikke skal betale formuesskatt på arbeidende kapital, sier Solberg.

Ifølge avisen vil de 1.600 rikeste i landet hver få i snitt 1,7 millioner i skattekutt.

Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet stiller seg kritisk.

– Dette er avslørende, og bekrefter at skattekuttene til Høyre og Frp går til de med mest fra før. Jeg tror ikke det norske folk aksepterer en så målrettet politikk for økte forskjeller som det Høyre står for, sier Ap-lederen.

Publisert:

Les også

 1. Erna vil skvise ut mer olje fra hvert felt

 2. Solberg lover: Ingen skal gå ut på dato i norsk arbeidsliv

 3. Verken Høgre eller Ap sine havsatsinger imponerer MDG

Mest lest akkurat nå

 1. FHI: Stor sjanse for Rogaland blir «rødt»

 2. – I dag er vi alle bussjåfører

 3. Brekkebua i Sirdal var få uker unna åpning. Natt til mandag ble den totalskadet i brann

 4. Nytt smittetilfelle i Stavanger

 5. Mann ble gravd ut for hånd etter spreng­nings­uhell

 6. - Lønnen vår er ikke i takt med prisstigningen

 1. Statsbudsjettet
 2. Formuesskatt
 3. Kapital
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Erna Solberg