LLH om vigsel av likekjønnede: - Vil ikke ha særordning

Et flertall i Kirkerådet går inn for vigselsliturgi for likekjønnede. — Det er ikke et fullverdig alternativ, sier Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Et flertall i Kirkerådet mener at det må utarbeides liturgier for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Kirkerådet mener liturgier for likekjønnet ekteskapsinngåelse skal komme i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann.

LLH er positive til at alle nå kan få gifte seg i sin lokale kirke.

— Men dette er ikke et fullverdig alternativ. Vi ønsker oss en felles liturgi og ritual som ikke skiller på kjønn, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad hos LLH til Nettavisen.

Samstemt kirkeråd

På møtet i Kirkerådet torsdag var både motstandere og tilhengere av en slik vigselsliturgi opptatt av Kirkens enhet fremfor å fremme sine egne primærstandpunkter, heter det i en pressemelding fra Den norske kirke.

Av hensyn til Kirkens enhet legger Kirkerådet opp til at Kirkemøtet senere i år skal fatte et konsensusvedtak i spørsmålet om vigselsliturgi for likekjønnede.

I Kirkerådets vedtak, som ble vedtatt med 14 av 15 stemmer, går det fram at prester skal ha frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller ha forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede. Andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke.

Jubel i SU

Dersom Kirkemøtet 2016 går inn for at Den norske kirke skal utarbeide en tilleggsliturgi for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede, kan en slik liturgi vedtas allerede i januar 2017, ifølge Den norske kirke.

Sosialistisk Ungdom som lenge har jobbet for likekjønnet vigsel i kirken, ser på torsdagens vedtak som en stor seier.

— Dette har vi ventet på i mange år. Kristen-sosialistene i SU og SV har jobbet for åpen kirkegruppe og for feiring av kjærligheten. Nå er seieren her, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

LLHs Endestad vil på sin side vente med jubelen til Kirkemøtet har stemt i april.

— Vi ønsker feller liturgi for alle og har støtte fra Åpen Folkekirke som vant fram i Kirkevalget, og håper den seieren vil gjenspeile seg under Kirkemøtet, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

  2. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

  3. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska

  4. Webkamera: Det koker i Vågen

  5. Folkefesten er i gang

  6. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader