Italiensk rettssak mot mulla Krekar utsatt igjen

Terrorsaken mot mulla Krekar og fem andre tiltalte i Italia er på nytt utsatt. Årsaken skal være at en av de tiltalte er fengslet i London.

Publisert: Publisert:

Rettssaken mot mulla Krekar i Italia ble mandag utsatt igjen, for andre gang. Her er Krekar fotografert i Oslo tingrett da han ble framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Rettssaken skulle ha startet i den norditalienske byen Bolzano mandag, men er nå utsatt til januar 2018. Krekar selv er ikke til stede i retten, men det har åpenbart ikke spilt noen avgjørende rolle for det italienske rettsvesenet.

At en av de øvrige tiltalte heller ikke møtte da retten skulle settes, var åpenbart et større problem, etter hva Rai Südtirol melder, ifølge ABC Nyheter.

– Det blir aldri noen rettssak i Italia, sier Krekars advokat Brynjar Meling til ABC Nyheter.

Dømt i London

En av de andre tiltalte i terrorsaken ble i august dømt til seks års fengsel i London for å ha tilhørighet til IS og for å ha planlagt terroraksjoner.

Opprinnelig skulle rettssaken ha startet i mars, men da ble den utsatt fordi det ikke forelå oversettelser til kurdisk av en rekke dokumenter. Ny dato ble satt til 23. oktober, men allerede i forrige uke ble det klart at flere dokumenter ikke var oversatt, blant annet avhør av flere vitner.

Advokat Enrica Franzini sa til NTB før helgen at rettsmøtet mandag trolig ville dreie seg om å tidfeste en ny utsettelse av saken.

Utlevering

Advokat Meling sier at det under en hver omstendighet ikke har vært aktuelt for Krekar å reise ut av Norge. Irak-kurderen mangler alle nødvendige dokumenter og tillatelser for å reise frivillig over landegrensene og Italia har ikke lenger noen begjæring om utlevering av Krekar i forbindelse med den pågående rettsprosessen.

– Jeg blir ikke overrasket dersom denne saken pulveriseres og bare forsvinner, uttalte Meling til NTB i forrige uke.

Ble løslatt

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble pågrepet natt til 12. november i 2015 i likhet med 17 menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk ved navn Rawti Shax.

Oslo tingrett fastslo 29. juni i fjor at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede, og dette ble stadfestet av både lagmannsretten og Høyesterett.

30. november i fjor sendte Riksadvokaten ut en øyeblikkelig ordre om å løslate Krekar etter at Italia hadde frafalt kravet om utlevering. Bakgrunnen for dette er ikke blitt endelig belyst, men en av årsakene kan være at italienske myndigheter ikke ville at Krekar skulle være fengslet under det som er ventet å bli en svært langvarig rettsprosess. Da kan blant annet faren for oversoning oppstå.


Fakta om den italienske rettsprosessen mot mulla Krekar:

 • 12. november 2015 ble Najmuddin Faraj Ahmad (61), kjent som mulla Krekar, pågrepet i Norge som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.
 • Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen, ifølge NRK.
 • Mandag 13. mars skulle en terrorrettssak mot seks av de tiltalte i den italienske etterforskningen starte i byen Bolzano. Samme dag besluttet domstolen å utsette rettssaken til 23. og 24. oktober. Dette fordi retten har fått tilgang til flere avlyttinger som må oversettes fra kurdisk, ifølge nyhetsbyrået ANSA.
 • I mai i fjor ble fire menn i saken dømt til mellom fire og seks års fengsel.
 • Verken Krekar eller de to andre tiltalte i Norge, en 39 år gammel norskiraker bosatt i Fredrikstad og en 43 år gammel iraker bosatt i Drammen, ville reise til Italia for å delta i rettssaken. Krekar har ikke fått noe informasjon om når den utsatte saken vil starte.
 • Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fastslo i fjor at Krekar og 43-åringen kunne utleveres til Italia, og Høyesterett forkastet anken over avgjørelsen. 30. november i fjor ble det imidlertid kjent at Italia hadde trukket tilbake begjæringen om utlevering. 39-åringen er norsk statsborger og kan ikke utleveres.
 • 23. oktober ble det kjent at rettssaken i Italia er utsatt på nytt. Ny oppstart er satt til januar 2018.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

 4. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 5. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 6. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

 1. Italia
 2. Brynjar Meling
 3. Mulla Krekar