Kommunetopper har ikke besøkt de stinkende og forsøplede leilighetene

Kommunetopper erkjenner at kommunene må bli bedre på å hjelpe beboere rammet av rusmisbruk og psykiske problemer. De vedgår også at de aldri selv har besøkt stinkende boliger som renner over av søppel og skrot.

Under sigarettsneiper og aske er det antagelig et bord. Noen mennesker trenger virkelig hjelp, men er vanskelige for hjelpeapparatet å nå.
 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

En kvinne isolerer seg i sitt eget hjem, omgitt av et berg med ølbokser. Les artikkelen: Når alt rakner

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er tragisk og vondt å lese om disse skjebnene. Artikkelen dokumenterer hvor vanskelig det er å nå fram til og hjelpe en del mennesker. Vi må jobbe hardt for å bli enda bedre til å hjelpe de mest utsatte med dobbeltdiagnosen rus og psykiske lidelser. Både kommunene og spesialisthelsetjenesten har et stort potensiale for forbedring, sier Eli Karin Fosse, levekårssjef og påtroppende levekårsdirektør i Stavanger kommune.

– Det er tragisk og vondt å lese om disse skjebnene. Det sier Eli Karin Fosse, levekårssjef og påtroppende levekårsdirektør i Stavanger kommune.

Aftenbladet publiserte fredag kveld reportasjen «Når alt rakner». Den viste gjennom brannvesenets bilder hvordan en rekke mennesker i distriktet lever isolert i hjem fullstendig overlesset av søppel, skrot og møkk. De er blant de 6000 menneskene i Norge som lever under ekstremt dårlige levekår, fordi de er hardt rammet av både rusmisbruk og psykiske problemer.

– Har du selv vært ute i en slik leilighet, hvor det stinker og det er søppel og skrot oppetter veggene?

– Nei.

– Burde du ikke vært ute og sett hva som foregår i din egen kommune?

– Det er det mulig jeg burde. Men det er ikke så veldig vanskelig å forestille seg hvordan dette ser ut, ut fra bildematerialet til Aftenbladet og brannvesenet. Reportasjen dokumenterer godt at det kan skje at folk får en bolig, og så klarer vi ikke godt nok å hjelpe de med å håndtere boligsituasjonen. Det er ikke vanskelig å se at her har vi en jobb å gjøre, for å hjelpe de det dreier seg om på en helt annen måte enn i dag.  Og det prøver vi på hele veien.

En akuttbolig er så full av ting at den er blitt ubeboelig, selv om personalet har base like ved.
Les også

Eksperter slår alarm om folk som lever i søppel og elendighet

– Men er du ikke nysgjerrig på hvor ille det er? Har du ikke et ønske om å se med egne øyne det du er ansvarlig for?

– Jeg har egentlig ikke noen kommentar til det. Jeg har ikke noe problem med å si: Ja, dette er vi ansvarlige for, og dette må vi gjøre noe med. Men utover det har jeg ingen kommentar.

– Handler det ikke om å ta de på gulvet på alvor, og vite hva de utsettes for og må forholde seg til?

– Jeg hører hvor du vil. Jeg tar på alvor det de sier, og det de utsettes for, selv om jeg ikke har vært der ute selv. Så får jeg vurdere om det er noe jeg skal gjøre, sier Stavangers levekårssjef Eli Karin Fosse.

– Gått under radaren

Kåre Reiten, leder av Stavangers kommunalstyre for levekår, hadde ikke lest Aftenbladets reportasje mandag formiddag. Men han hadde sett bildene. Også han svarer nei på spørsmål om han har sett denne typen stinkende, forsøplede leiligheter med egne øyne.

Mellom et berg av søppelposer går det en sti inn til en kjøkkenstol. Det var først da brannmannskapene kom inn at hun fikk hjelp.
Les også

Når alt rakner: -De sykeste får den dårligste hjelpen

– For å si det rett ut har jeg aldri vært i noen boliger som er så jævlig som på bildene i Aftenbladet, sier Høyre-politikeren, lege til daglig.

– Burde du sett med egne øyne de boforholdene du er ansvarlig for som politiker?

– Ja, det er et relevant spørsmål. Jeg kunne godt tenke meg å se dette. Når jeg ser bildene virker jo dette helt utrolig. Jeg vil tro dette er litt ekstreme tilfeller. Jeg må åpent innrømme at dette er en verden litt utenfor hva jeg kjenner. Men jeg ønsker å se litt av denne verdenen. Jeg ønsker å vite hvor omfattende problemet er. For jeg tror dette er en gruppe som har gått litt under radaren hos politikerne, sier Reiten.

Kåre Reiten, syns det virker helt utrolig at folk kan ha sånne boforhold. Han er leder av Stavangers kommunalstyre for levekår.
Les også

Les hva branninspektøren opplever : Frykter at liv vil gå tapt mens hjelpere banker på

– Har fått bilder

– Det gjør inntrykk å lese og se slike bilder. Det er ikke greit at noen lever i et sånt kaos, men det er en krevende gruppe å nå, sier Elin Selvikvåg, kommunaldirektør for levekår i Sandnes. Heller ikke hun har besøkt så kaotiske og nedsøplede hjem.

– Jeg har ikke vært ute i slike boliger selv, men jeg har fått bilder av brannvesenet. Jeg får også rapporter fra mine ledere og kommunelegen. Jeg vet at det er kaos i noen hus.

– Du har ansvaret for oppfølgingen av denne gruppen. Burde du ha vært ute for å se hvordan forholdene er i din egen kommune?

– Jo jeg burde kanskje vært det. Men jeg er rimelig godt oppdatert på utfordringsbildet, sier kommunaldirektør Selvikvåg.

– Må få hjelp

Annelin Tangen, leder for utvalg for kultur og oppvekst i Sandnes, sier det var sterkt å se at det finnes folk som lever under så vanskelige forhold som Aftenbladet viste lørdag.

– Vi må jo spørre oss hvorfor disse ikke er fanget opp på et tidligere tidspunkt. Det må ha vedvart en stund for å utvikle seg slik. Disse personene må få hjelp. De utgjør ikke bare en risiko for seg selv, men også for naboer, sier Ap-politikeren.

Hva gjøres for at folk som i Aftenbladets reportasje «Når alt rakner», blitt fanget opp. Det vil leder i utvalg for helse og sosial i Sandnes, Annelin Tangen, AP, ha svar på.

– Har du selv vært i en slik leilighet, hvor det stinker og det er søppel og skrot oppetter veggene?

– Jeg har vært med miljøvaktmestrene. Da var vi inne i en bolig der det var mugg i taket, og vanndampen hang tjukk på vinduet. Årsaken var at alle ventiler var tapet igjen. Brannalarmen lå på bordet, og batteriet hadde gått. Det gjorde inntrykk, sier Tangen.

Må de gjøre mer?

Ser de to kommunene at de må gjøre mer for den utsatte gruppa?

– Ja, sier levekårssjef Eli Karin Fosse. Etter trikkedrapet i Oslo i 2004 etablerte kommunen et oppsøkende team, OBS-teamet, som jobber opp mot beboere som blant annet er rammet av alvorlige psykiske problemer og omfattende rusmisbruk. Fosse sier kommunen vet at disse er livredd kontorer, og at de må reise ut til dem og forsøke å bygge relasjoner og tillit.

– Det kan godt være at OBS-teamet må bygges ytterligere ut, for å komme enda tettere på brukerne, sier Fosse.

Kommunen vurderer å bygge små institusjoner for de aller sykeste beboerne. Stavanger har også nylig tatt opp mangelen på tvangshjemler overfor regjeringens tvangslovutvalg. Videre er kommunen i ferd med å skrive en avtale om tettere samarbeid med brannvesenet. Dette fordi kommunen er forpliktet til å kartlegge beboere som utgjør en brannrisiko for seg selv og andre.

– Brannvesenet har myndighet til å ta seg inn hos folk som lever i brannfeller og kaos. Jeg ønsker at vi samarbeider tettere om å komme inn til brukere vi har stor bekymring for, sier Fosse.

– Kan bli bedre

Kommunaldirektørene i Stavanger og Sandnes er helt uenige i at de bare «administrerer elendighet» og tilbyr boliger uten mål og mening, slik eksperter anklaget Kommune-Norge for lørdag. Kommunaldirektør Selvikvåg i Sandnes lister opp en rekke tilbud for gruppa. Ett av dem er Funkishuset, et lavterskeltilbud for rusmisbrukere.

– Vi trenger flere robuste boliger og må tilby innhold i livene til folk i denne situasjonen, sier Kommunaldirektør i Sandnes, Elin Selvikvåg.

– Har du konkrete forslag til hvordan denne gruppa kan ivaretas bedre enn i dag?

– Klart det er ting som kan bli bedre. Vi reviderer den ruspolitiske handlingsplanen i disse dager. Den skal legges frem til politisk behandling til våren. En rekke ansatte, brukere, pårørende og andre interessegrupper har kommet med innspill til hva vi kan gjøre bedre.Vi trenger flere robuste boliger, og vi må tilby innhold i livene. Det vet vi er viktig, og det skal være en satsing fremover. Vi mangler også tilbud til de med store rusproblemer, sier kommunaldirektør Elin Selvikvåg.

Arbeiderpartipolitikeren Annelin Tangen erkjenner at ting kan bli bedre etter å ha lest reportasjen i Aftenbladet.

– Vi kan jo ikke la folk bli boende slik. Jeg vil ta en runde med kommunaldirektøren. Vi må sjekke hva som skjer når vi ikke kommer inn i boliger, og hva som skjer med henvendelser fra omgivelsene. Vi hadde jo nettopp den grufulle saken med de tre kvinnene som ble funnet døde i en leilighet i Oslo. Vi vil jo ikke oppleve noe slikt, sier hun.

Publisert:

Når alt rakner

 1. Stortingspolitiker med seks tiltak for å hindre nye Siw-tragedier

 2. Kommuneledere avviser overdose­bølge

 3. Hun jakter løsningen på ett av velferds-Norges største problemer

 4. Krever sannheten om rusboligene

 5. Jenny Rolandsen (36) hadde en briljant idé. Så skar alt seg

 6. Umulig å si om Bent Høies milliardsatsing har hjulpet landets rusmisbrukere

 1. Når alt rakner
 2. Debatt
 3. Kåre Reiten
 4. Annelin Tangen Mjølne
 5. Stavanger kommune