Venstre lover kamp mot ostetollen

Venstre-nestleder Ola Elvestuen frykter borgerlig uklarhet om ostetoll. Det må ikke herske tvil om at vi vil fjerne tollen straks vi kommer i regjering, sier han.

Publisert: Publisert:

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier at det uaktuelt å beholde ostetollen på flere hundre prosent hvis de kommer i regjering. Foto: NTB Scanpix

  • Ntb

Elvestuen reagerer på at Høyres landbrukspolitiske talsmann Svein Flåtten denne uken sa til Aftenposten at det verken haster eller er sikkert at Høyre vil fjerne de økte tollsatsene på utvalgte importerte oster som de rødgrønne innførte 1. januar i år.

— Det er skapt en usikkerhet. Derfor vil jeg være så tydelig jeg kan på at ostetollen på flere hundre prosent skal reverseres av en borgerlig regjering. Dette arbeidet må starte med en gang etter en valgseier, sier Elvestuen til NTB.

EU-vedtak

Elvestuen sier at ostetollen på flere hundre prosent på enkelte oster er proteksjonistisk og uheldig både for norsk og europeisk næringsliv.

— For det første må vi ta på alvor den klare uttalelsen fra EU-parlamentet om at tollmuren på ost er proteksjonistisk. For det andre er det et feil signal når Europa sliter. Og for det tredje må det ikke herske tvil om at EU er vår viktigste partner, også av hensyn til norske eksportbedrifter, sier Elvestuen.

Må se an

Flåtten har poengtert at det er helt andre prosesser som må til for å fjerne noe enn for å innføre noe. Derfor blir det ikke endringer over natten. Tvert om må Høyre se an situasjonen.

— Det er vanskeligere å håndtere noe som allerede er innført. Vi står fast på at vi ønsker å redusere tollen på ost. Men vi har også sagt at vi er et ansvarlig næringslivsparti. Å redusere satsene på en ansvarlig måte vil kunne ta noe tid, sa han.

Uakseptabelt

Unge Høyre-leder Paul Joacim Sandøy sa til NTB lørdag at det mest ansvarlige Høyre kan gjøre, er å holde fast på et klart budskap om at partiet straks vil gå i gang med å fjerne ostetollen etter en valgseier - fremfor å snakke om at det vil ta tid og være komplisert.

— Det er uakseptabelt at vi plutselig skal begynne å myke opp dette budskapet, sa Sandøy.

Elvestuen er enig:

— Jeg tror alle, inkludert EU, ser at det kan være praktiske utfordringer knyttet til å reversere ostetollen. Men dette handler om å slå fast at arbeidet vil starte straks vi har en ny regjering, og at det ikke er noen tvil om hva vi vil, sier han. (©NTB)

Publisert: