Søreide: Norge skal kjøpe ubåter fra Tyskland

Regjeringen har bestemt seg for å samarbeide med det tyske selskapet ThyssenKrupp i anskaffelsen av nye ubåter.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Forsvarsdepartementet innkalte til pressemøte fredag formiddag for å informere om ubåtkjøpet.

NATO-landene Nederland og Polen planlegger også å kjøpe nye ubåter og har vært i dialog med Norge om et samarbeid om anskaffelse, vedlikehold og opplæring.

I langtidsplanen for Forsvaret, som ble vedtatt i Stortinget i november i fjor, legges det opp til kjøp av fire nye ubåter. Prislappen med våpen, kaianlegg, opplæring og vedlikehold blir trolig på over 30 milliarder kroner. 

Forsvaret har i lengre tid vært i dialog med tyske ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) og franske Direction des Constructions Navales Services (DCNS) om kjøp av ubåter.

De to produsentene har drevet intens lobbyvirksomhet både overfor politiske myndigheter og norske våpenprodusenter som Kongsberg Defence Systems, som håper på lukrativt industrisamarbeid og kontrakter i milliardklassen.

ThyssenKrupp har ifølge Dagens Næringsliv hyret PR-byrået First House for å framheve egen fortreffelighet, mens DCNS har hyret PR-byrået Gambit.

ThyssenKrupp antas å være favoritt ettersom Norge har hatt tyske ubåter i 50 år, men franske DCNS er også kjent for å produsere ubåter av høy kvalitet.

De to europeiske produsentene ligger trolig tett opptil hverandre i pris, men ThyssenKrupp mistet nylig en stor kontrakt med Australia til DCNS og vil trolig derfor strekke seg langt i eventuelle kontraktsforhandlinger med Norge.

(©NTB)

Publisert: