Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere

Kristne diskrimineres nesten like mye som muslimer dersom de er åpne om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden, viser en ny, norsk avhandling.

Kristne diskrimineres nesten like mye som muslimer dersom de er åpne om troen sin når de søker jobb, viser en ny undersøkelse.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det overrasker oss at kristen bakgrunn slår negativt ut når man skal søke jobb, sier Edvard Nergård Larsen, stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS), Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Sammen med kolleger har han sendt ut over 18.000 fiktive jobbsøknader til bedrifter i Norge, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Spania. Nærmere 3.000 søknader var adressert til norske arbeidsgivere.

Hovedfunnet i den norske delen av undersøkelsen er at søkere med typiske norske navn foretrekkes fremfor søkere med utenlandske navn.

I CV-en oppga samtlige søkere at de hadde jobbet for en ikke-navngitt ungdomsorganisasjon. I halvparten av tilfellene ble organisasjonen til Kristian og Silje beskrevet som kristen, mens organisasjonen til Tariq og Yasmeen ble omtalt som muslimsk.

I tilfellene religion ble nevnt hadde duoen med utenlandske navn kun 10 prosent sjanse for å bli innkalt til intervju. Men også Kristian og Silje opplevde forskjellsbehandling. Sjansen deres for å bli innkalt var nå 20 prosent.

– Det er nesten like ille å være aktiv i en kristen organisasjon som å ha et pakistansk-klingende navn, konkluderer Larsen i en artikkel på nettsiden til Universitetet i Oslo , der funnene først ble presentert.

Av de fem landene undersøkelsene er utført i, er det kun i Norge kristne diskrimineres.

Publisert:
 1. Religionsfrihet
 2. Religion
 3. Universitetet i Oslo
 4. Søke jobb

Mest lest akkurat nå

 1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

 2. Finnfasttunnelen er stengt etter trafikkulykke

 3. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

 4. – Jobben begynner etterpå, når du har svelget. Da begynner du å miste følelsen i armene og sånn

 5. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

 6. Måkenachspiel etter Gladmaten