Studiebarometeret: Videregående skole forbereder studenter for dårlig på studier

Mange studenter opplever at de er blitt for dårlig forberedt på akademiske ferdigheter, som kritisk tenkning, mens de gikk på videregående skole.

Publisert: Publisert:

Statsråd for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø kommenterer studiebarometeret for 2018 som ble lagt fram tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • Gunnhild Hokholt Bjerve
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Funnene kommer fram i det årlige Studiebarometeret , som ble lagt fram tirsdag av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT).

Under halvparten av studentene ga toppscore (4 og 5) på en rekke spørsmål som gjelder hvordan videregående skole har forberedt dem på akademiske studier. På spørsmål om hvor godt forberedt de er blitt å tenke kritisk, svarte studentene i snitt 3,1 på en skala fra 1 til 5. Over 60 prosent ga en score som var tre eller lavere på dette spørsmålet, så vel som spørsmål om hvor forberedt de var på akademisk tekstforståelse og skriveferdigheter.

– Dette tar vi på alvor, og vi må jobbe fra begge kanter, både i grunnskole og videregående skole og i høyere utdanning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Hun viser til at utvalget som er i gang med å vurdere hele systemet for videregående opplæring, peker på de samme problemene.

– Mer dybdelæring og kritisk tenkning er to av de tingene som skal komme tydeligere fram med de nye læreplanene, sier hun.

MER OM SKOLE OG UTDANNING:

Les også

Himmelropande naivt

Les også

Bekymret småbarnsfar vil ha mindre skoler

Les også

Superlærerens råd: - Gi elevene uendelig med sjanser

Tilfredse studenter

Studiebarometeret viser at det er politistudenter som både er mest fornøyd med undervisningen og generelt er mest tilfreds med studieprogrammet. Også Norges miljø- og biovitenskapelig universitet gjør det bra, mens Oslo Met og Universitetet i Stavanger scorer lavest på generell tilfredshet. Undersøkelsen viser imidlertid at tilfredsheten jevnt over er høy, ifølge oppsummeringen.

Studentene på utdanningene grunnskolelærer, samfunnsøkonomi, medisin og sykepleier er minst fornøyd med undervisningen, basert på spørsmål om hvorvidt undervisningen er engasjerende, formidlingen er forståelig og hvorvidt studentene får delta aktivt.

Tannlegestudenter bruker mest tid

Heltidsstudenter oppgir at de i snitt bruker 34,5 timer i uka på studiene, noe som er litt lavere enn de to foregående årene.

Men det er store forskjeller. På odontologi (tannlegestudiet) bruker studentene nesten dobbelt så mye tid på studiene (47,7 timer) som sosiologistudentene (25,2 timer), ifølge studentenes egne anslag.

Studentene oppgir at de bruker i snitt 7,9 timer på betalt arbeid i løpet av uka.

Om lag 30.000 studenter har svart på undersøkelsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nordsjø­helikopter sendte ut mayday – landet trygt på Sola

 2. Øyvind Haukland er død

 3. Sønnen fikk hjerne­skade etter bunker­festen i Oslo: – Livet hans er satt flere år tilbake

 4. Iven Austbø har utgående kontrakt: Nå har Viking bestemt seg

 5. «Jeg var heldig. Jeg rakk verken å ruse meg eller bli deprimert»

 6. Gigantbygg likevel til Ullandhaug: – En halv­liten halleluja-dag

 1. Iselin Nybø
 2. Undervisning
 3. Høyere utdanning
 4. Skole og utdanning