Amundsen vil hindre at russeregel rammer festivaler

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) lover å ta grep for å sikre at det ikke blir forbudt å drikke medbrakt alkohol på festivalcamper.

Publisert: Publisert:

13.500 russ deltok på Landtreff Stavanger 2017, det store russetreffet i Kongeparken på Ålgård. Foto: Pål Christensen

 • Mats Rønning
 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg ønsker ikke å hindre at folk hygger seg med alkohol. Jeg har forsikret meg om at politiet mener politiloven gir de virkemidler som skal til for å håndtere ordensforstyrrelser på en god måte under større arrangementer, skriver Amundsen i et svar på et skriftlig spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også:

Les også

Helt slutt på medbrakt alkohol i Kongeparken

Grande frykter at krav om skjenkebevilling vil true festivalcampene og i ytterste konsekvens flere av festivalene. Bakgrunnen er et brev fra Politidirektoratet til politidistriktene, der det framgår at arrangører av russefestivaler må søke om skjenkebevilling også for parkeringsplasser og overnattingsleirer. Overfor Aftenposten har Politidirektoratet uttalt at forbudet mot å drikke medbrakt alkohol også vil gjelde lignende arrangementer med camping, som musikkfestivaler.

Nå har Amundsen tatt initiativ til et møte med helseminister Bent Høie (H) for å klargjøre forståelsen av alkohollovens bestemmelser, som han uttrykker det.

– På den måten håper jeg at vi i fellesskap kan sikre at ulike festivaler og arrangementer kan avholdes uten unødvendige inngrep, framholder justisministeren.

– Glad for at tar grep

Stortingsrepresentant Atle Simonsen (Frp) er glad for at justisministeren nå tar grep for å forsøke å finne en løsning som gjør at russetreffet i Kongeparken kan gå som normalt.

Atle Simonsen (Frp? Foto: Jan Inge Haga

– Vi må ikke drive med regelrytteri og lage problemer av ting som ikke er problemer. Russen har stort sett oppført seg bra i Kongeparken. Det er en seriøs arrangør med årevis av erfaring som står bak dette arrangementet. Sikkerhetssjef Håkon Lund mente for noen år tilbake at russen var bedre enn sitt rykte og sa følgende til TV2: «Jeg vil heller ha 11.000 18-19-åringer enn et par tusen 40-åringer», sier Simonsen.

Frykter private arrangementer

Han påpeker at russetiden er svært dyr for mange og konsekvensene av et slikt forbud mot medbrakte ølbokser vil gjøre det veldig mye dyrere for russen å delta på arrangementet.

– Jeg frykter at et slikt forbud vil virke mot sin hensikt og i verste konsekvens at flere velger å smugle inn farligere og sterkere rusmidler inn i Kongeparken. Det kan også føre til at færre velger å delta og heller arrangerer egne russefester uten samme vakthold og kontroll, sier Simonsen.

Han mener at hvis disse reglene blir stående, vil det også gjøre det svært mye vanskeligere å skape nye og videreutvikle eksisterende musikkfestivaler hvor «camp-livet» er en del av hele opplevelsen og kulturen som har vært bygget opp gjennom flere år.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Stopp alkonekten – russen fortjener en trygg russefeiring

Mest lest akkurat nå

 1. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 2. Nye smittetilfeller: Fire i Stavanger og to i Sandnes

 3. De våknet til en kalddusj, men har på fem måneder hatt over 20.000 gjester på Bryne

 4. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 5. «Skal verden styres av følelsene våre nå?»

 6. Denne leverandøren har de minst fornøyde kundene

 1. Festival
 2. Alkohol
 3. Per-Willy Amundsen
 4. Russetid
 5. Russen