Støre lover støtte til pensjonskamp

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre lovte 1. mai støtte til bedre pensjon for utsatte grupper som deltidsarbeidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var på turné i Hedmark 1. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • Kristian Skårdalsmo
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Støre var 1. mai på turné i Hedmark, hvor første stopp var Tørberget samfunnshus ved Trysil.

Ap-lederen peker på at spørsmålet om opptjening fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ikke ble løst i tarifforhandlingene.

– Hvem rammes hardest dersom NHO får viljen sin? Om folk i private bedrifter ikke sikres pensjon fra første krone og første time? De som rammes, er dem med løsest tilknytning til arbeidslivet. De er ungdom, kvinner, folk i små stillinger og de som tjener dårligst, sier han.

– Det er urettferdig – rett og slett. Det vil vi ikke godta. Vi har allerede fremmet forslag i Stortinget. Vi kommer ikke til å gi oss i kampen for en rettferdig pensjon for alle.

Får kritikk

Høyres Heidi Nordby Lunde kritiserte imidlertid sist uke det hun mener er en utidig omkamp i Stortinget fra Aps side. Forslaget undergraver trepartssamarbeidet i arbeidslivet, mener hun.

Støre avviser kritikken.

– OTP ble i utgangspunktet innført gjennom en lov i Stortinget. Regjeringen har selv utredet endringer i loven på oppfordring fra partene og som en oppfølging av et tidligere oppgjør, sier han til NTB.

– Dette er en urettferdighet i arbeidslivet som det tilligger politikken å ta tak i, mener han.

Ap-lederens rundreise i Hedmark på arbeiderbevegelsens store festdag avsluttes på den nylig avdøde Ap-kjempen Odvar Nordlis hjemsted Tangen.

Sliter tungt

Men Støre og Ap feirer 1. mai mot et dystert bakteppe. Et knusende valgnederlag i fjor høst ble avløst av mye negativ oppmerksomhet omkring flere metoo-saker, som til slutt tvang Trond Giske til å gå av som nestleder i partiet.

Ap har blitt straffet hardt på meningsmålingene som nå viser at partiet har støtte fra under 25 prosent av velgerne. I vår har også saken om Norges tilslutning til EUs energibyrå Acer skapt intern splid i Ap.

For Støre handler alt om å snu utviklingen før kommunevalget neste år.

– Vi skal løfte fram saker som er viktige for folks hverdag og vise at regjeringens skattepolitikk fører til kutt i velferden, sier han.

Støre viser til varsler om svekket barseltilbud, altfor stramme sykehusbudsjetter og frustrasjon over avstand til beslutningene i Stortinget knyttet til alt fra rovdyr til utbygging av bredbånd.

– Klassisk Høyre-regjering

En Støre i 1. mai-modus er ikke i tvil om at Norge nå har en regjering som svekker det organiserte arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter.

– Vi har nå en klassisk Høyre-regjering som fører en politikk som svekker arbeidstakeres rettigheter med mer midlertidighet. Den motsetter seg begrensninger på innleie i arbeidsmarkedet og svekker det organiserte arbeidslivet ved å kutte i fagforeningsfradraget år for år.

– Det organiserte arbeidslivet, som Erna Solberg mener er et konkurransefortrinn for Norge, får ingen støtte og hjelp fra en regjering som snarere er med på å svekke det, mener han.

Støre viser til at organisasjonsgraden er fallende og etterlyser politiske grep for å gjøre noe med trenden.

Les også

 1. Listhaug: LO og Ap eier ikke 1. mai

 2. De blå svekker arbeidsmiljøloven

 3. Her er programmet for 1. mai

Publisert:
 1. Arbeidsliv
 2. Høyre (H)
 3. Erna Solberg
 4. Jonas Gahr Støre
 5. 1. mai

Mest lest akkurat nå

 1. Sexvit­sene hennes endte i retten fordi arran­gøren ikke ville punge ut

 2. Selger sin første tweet - har fått bud på over 17 millioner kroner

 3. Rødt-politiker kom med oppsiktsvekkende beskrivelser av Sylvi Listhaug

 4. Vennene hadde store gullplaner. Den ene ble konge i VM. Den andre fikk sin drøm smadret.

 5. – Hallo? E det Israel og di? Kan eg kjøba 10.000 vaksiner?

 6. Tre til sykehus etter front mot front-kollisjon i Hunnedalen