Bollestad går imot Hareides venstresving

Begge KrFs nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, ønsker å forhandle med de borgerlige før de går til Arbeiderpartiet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har valgt å gi et råd som er ulikt Knut Arild Hareides råd, sa Bollestad etter fredagens landsstyremøte.

Ropstad deler store deler av Hareides analyse.

- Jeg er enig om at vi må søke regjering. Men hans råd om å sondere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler jeg ikke fullt ut. Først må vi snakke med dagens regjering. Om det ikke fører fram, bør vi gå andre veien, sa Ropstad.

Delt i Rogaland

Rogaland KrF er delt i synet på partileder Hareides ønske om å samarbeide med Ap. Leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy skulle ønske at partilederens konklusjon var annerledes.

– Dagens politiske landskap krever at vi tar dristige valg, sa Knut Arild Hareide. Han ba landsstyret om fullmakt til å sjekke mulighetene for en regjering med KrF, Sp og Ap.

Han ba KrF søke samarbeid med Arbeiderpartiet så lenge Erna Solberg og Høyre velger Frp.

Landsstyret i Kristelig Folkeparti har bestemt at det blir avholdt et ekstraordinært landsmøte i KrF om retningsvalget videre. Dette skal avholdes 2. november, ifølge Aftenpostens kilder.

LES MER

Nestleder Olaug Bollestad er uenig med sin leder i KrF, Knut Arild Hareide.
Les også

Rogaland KrF er splittet

Les også

KrF-oppgjeret med Frp

Delte reaksjoner i partiet

De umiddelbare reaksjonene på talen viste at partiet er veldig splittet. Mens nestleder Olaug Bollestad var rørt da hun takket Hareide for talen, var den andre nestlederen, Kjell Ingolf Ropstad, taus og ut fra ansiktsuttrykket ikke spesielt fornøyd med sjefens ord.

KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, er ikke enig i Hareides konklusjon.

– Jeg deler ikke partilederens syn på at KrF bør gå i regjering med Ap. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti som hører hjemme på ikke-sosialistisk side, sier han til VG.

Leder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, vil ikke si noe om hun støtter Hareide, men sier det nå er viktig at partiet har en åpen prosess.

LES OGSÅ:

Les også

Hareides råd til KrF: Gå i regjering med Ap og Sp

Les også

Hareide holder sin viktigste tale

Rogaland i tenkeboksen

– Det er nok ulike oppfatninger også i Rogaland. Hva jeg mener, skal jeg fortelle mitt fylkesstyre, sier hun til Aftenposten. Hun sier hun forstår konklusjonen til Hareide, men nok kunne tenkt seg at den ble annerledes.

Leder i Nordland KrF, Ingelin Noresjø, var meget fornøyd med lederens tale og signaler. Hun understreker at partiet ikke kan fortsette i dagens situasjon som opposisjonsparti i Stortinget.

– Kan Hareide bli sittende om partiet ikke følger ham i denne saken?

– Det må Hareide svare på, men det mener jeg at han kan, sier Noresjø.

Lettere sjokkert i Kristiansand

Leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath, vil ikke lenger si om han har tillit til Knut Arild Hareide etter at partilederen anbefalte partiet å søke samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Det er mye god politikk i det han nevner og jeg støtter det fullt ut. Men i konklusjonen om valg av side er jeg helt uenig, sier lokallagsleder Viggo Lütcherath

– Er du overrasket?

– Jeg er egentlig det. Jeg vil si det slik at jeg er lettere sjokkert.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

  2. Nå kan du få «Regå» i hagen

  3. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

  4. –1800–1900–2000. Solgt!

  5. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

  6. Forteller om krevende innspillingsdager på Orre, Bryne og ekte plattformer