Flere yngre og færre eldre uføretrygdede

Antallet uføretrygdede økte til 325.900 i 2017, viser årsoversikten fra Nav. Totalt er nå 9,6 prosent av den arbeidsføre befolkningen på uføretrygd.

Publisert: Publisert:

Det ble flere uføretrygdede i Norge i 2017, viser oversikten som Nav-direktør Sigrun Vågeng la fram torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • Peter Talos - Ntb
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I Nav regner man med at antallet vil fortsett å stige i årene framover.

– Etter en periode med stabil andel uføre, ser vi nå at andelen øker. På grunn av demografiske endringer og innskjerping av regelverket for arbeidsavklaringspenger forventer vi at økningen vil fortsette også framover, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding torsdag.

I 2016 var 9,5 prosent av den arbeidsføre befolkningen registrert som uføretrygd. Mens antallet stiger i de yngre aldersgruppene, går det ned for dem over 60 år. Der har det i 2017 blitt markant færre på uføretrygd.

Samtidig gjør endringer i regelverket at det nå er lettere å ha arbeid samtidig med at en er ufør. Det har ført til at 19 prosent var registrert i et arbeidsforhold samtidig som de var registrert som ufør.

– Selv om utbetalingen kan bli redusert hvis man har inntekt ved siden av, mister man ikke retten til uføretrygd, sier Vågeng.

Østfold og Aust-Agder er fylkene med flest uføretrygdede, henholdsvis 14 og 13,7 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Lavest lå Oslo, med 5,3 prosent uføretrygdede.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Jakten er i gang: Haaland vil gjøre det ingen nordmenn har greid på tre tiår

  2. Kjørte i 140 km/t i 60-sonen

  3. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

  4. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  5. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  6. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  1. Økonomi
  2. Uføretrygd
  3. Nav