Willoch om Thorvald Stoltenberg: Han var en verdifull mann for Norge

Tidligere statsminister Kåre Willoch omtaler Thorvald Stoltenberg som en kjempe i norsk politikk. Stoltenberg gikk bort fredag, 87 år gammel.

Tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Utenriksdebatten i Stortinget 1980. F.v.: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg, daværende utenriksminister Knut Frydenlund og Høyres daværende parlamentariske leder Kåre Willoch i hyggelig passiar under debatten. Foto Erik Thorberg / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Han var en verdifull mann for Norge, og hadde en sjelden kombinasjon av kunnskap, handlekraft og evne til å overbevise, sier den tidligere Høyre-politikeren Willoch til NTB.

Willoch var statsminister fra 1981 til 1986, og hadde Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenbergs sjef i to regjeringer, som en politisk motstander. Likevel har Willoch kun positive minner om tiden med Thorvald Stoltenberg i norsk toppolitikk.

– Jeg kjente han personlig gjennom det politiske arbeidet. Vi hadde det alltid positivt sammen, og delte et verdifullt samarbeid, sier han.

Willoch peker på Stoltenbergs rolle i norsk utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk som det viktigste bidraget.

– Han var sterkt for å bevare det beste samarbeid mellom de vestlige nasjoner og trygge hverandres sikkerhet og interesser, sier Willoch.

Stoltenberg gikk bort fredag. Han var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

– Nyheten om hans bortgang er trist. Jeg var klar over at han ikke var ved sin beste helse, men jeg visste ikke at det hadde kommet så langt, sier Willoch.

Les også

 1. Thorvald Stoltenberg er død

 2. Kai Eide om Thorvald Stoltenberg: Landsfaderen i moderne tid

 3. Thorvald Stoltenbergs siste ord til Brundtland: Jeg har levd et fantastisk liv

 4. Erna Solberg: Thorvald Stoltenberg huskes som et varmt menneske

 5. Støre hyller Thorvald Stoltenberg: – En ambassadør for solidaritet

 6. Nekrolog: Frokost-diplomaten Thorvald Stoltenberg er død

Publisert:
 1. Kåre Willoch
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Mest lest akkurat nå

 1. – Veldig skuffende

 2. E39 nord­gående i Stavanger stenges i natt

 3. 200.000 personer til Preike­stolen i juli: Usikre inntekter for Ryfast

 4. Kvinnen (19) som omkom på rulleski i Strand var slovensk landslagsløper

 5. Gammel storhet blir siste hinder for Viking